Business Internaţional

Povestea lui Robert Noyce, supranumit „primarul din Silicon Valley”. Invenţia sa a revoluţionat industria tech şi a dus la fondarea celei mai mari companii de semiconductoare din lume

Povestea lui Robert Noyce, supranumit „primarul din...

Autor: Andra Stroe

04.12.2022, 18:39 59

De numele lui Robert Noyce, supranumit „primarul din Silicon Valley”, se leagă cel al gigantului Intel, cea mai mare companie de semiconductoare din lume, căruia antreprenorul i-a pus bazele, alături de Gordon Moore, cunoscut la rândul său pentru formularea legii lui Moore. Întâi de toate însă, trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: anterior, Noyce revoluţionase industria tech, dezvoltând primul microprocesor pe bază de silicon, folosit în fabricarea PC-urilor.

Născut în Statele Unite, într-o familie cu patru copii a reverendului Ralph Brewster Noyce, antreprenorul a fost încă din copilărie fascinat de universul tehnologiei. Printre primele sale invenţii se numără o mică aeronavă cu care au reuşit să zboare de pe acoperişul unui grajd, un radio şi o sanie motorizată. În liceu a strălucit la matematică şi ştiinţe, iar ulterior s-a înscris la Grinnell College, unde, în paralel cu activităţile curiculare, a cântat la oboi şi a făcut parte din trupa de teatru. A absolvit cu o diplomă de licenţă în fizică şi matematică în 1949, iar mai târziu avea să obţină şi o diplomă de doctorat în fizică, din partea MIT.

După absolvire s-a angajat ca inginer-cercetător la Philco Corporation, în Philadelphia. În 1956 a renunţat la job pentru a se alătura lui William Shockley, coinventator al tranzistorului şi câştigător al premiului Nobel. La un an distanţă, a cooptat alţi şapte colegi, proaspăt doctoranzi, şi a format „traitorous eight” (cei opt trădători – n. red.) – un grup de angajaţi ai Shockley Semiconductor Laboratory, care au format o nouă companie, Fairchild Semiconductor.

Una dintre cele mai importante invenţii ale lui Noyce a fost inventarea, în 1956, a circuitului monolitic integrat pe bază de silicon, care a revoluţionat producţia computerelor personale.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO