Business Internaţional

Povestea omului care după ce a creat şi închis cinci afaceri, a reuşit să construiască un adevărat gigant mondial, cu 89.000 de angajaţi şi circa 730 de magazine

Autor: Andra Stroe

10.07.2022, 10:05 1838

După cinci businessuri eşuate, Rowland Hussey Macy a găsit, într-un final, reţeta antreprenorială câştigătoare. Unde s-a născut businessul de miliarde care îi poartă numele?

Rowland Hussey Macy s-a născut pe 30 august 1822, în Nantucket Island, Massachusetts, în familia Elizabethei Barnard şi a lui John Macy. La vârsta de 15 ani s-a angajat pe o balenieră, Emily Morgan. După ce a abandonat viaţa de marinar s-a căsătorit cu Louisa Houghton, alături de care a avut trei copii: Charles, Rowland Hussey şi Florence.

Atras de oportunităţile ivite în goana după aur, care a condus şi la fondarea oraşului Marysville din California, antreprenorul a deschis aici, împreună cu fratele său, Charles, un magazin de produse alimentare greu perisabile. Pentru că afacerea nu a avut succes, Macy a decis să plece în Est. Între 1843 şi 1855 a deschis în Havershill, Massachusetts, alte patru businessuri cu activitate asemănătoare, inclusiv un magazin care îi purta numele, deservind angajaţii activi în industria de morărit din zonă. Nu a avut însă succes nici de această dată, aşa că a ales să se relocheze din nou.

În 1858 s-a mutat în New York şi a deschis pe 28 octombrie, în nordul oraşului, departe de alte afaceri similare, magazinul R.H. Macy Dry Goods, fiind nevoit, din cauza amplasamentului, să pună la dispoziţia clienţilor o maşină cu aburi pentru a ajunge în locaţie. Încă din prima zi, compania a avut rezultate promiţătoare, înregistrând aproape 2.000 de tranzacţii. Pe măsură ce businessul a luat amploare, antreprenorul a deschis noi unităţi în mai multe clădiri din vecinătate, adoptând totodată politica de retur. Ulterior, businessul a început să producă şi haine pe comandă într-o fabrică proprie.

În 1875 antreprenorul a cooptat doi parteneri, pe Robert M. Valentine, şi pe Abiel T. La Forge, ambii rude.

Fondatorul a murit pe 29 martie 1877, în Paris. După moartea celorlalţi doi acţionari, compania a rămas în mâinile altor membri ai familiei până în 1895, când a fost cumpărată de Isidor şi Nathan Straus.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO