Business Internaţional

Povestea unui faliment istoric a uneia dintre cele mai importante case de avocatură din America: avocaţi trufaşi, salarii nesimţite, credite uriaşe şi măsluirea veniturilor

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Luiza Chiroiu

02.06.2015, 19:38 2837

Dewey & LeBoeuf era până în urmă cu trei ani una dintre cele mai puternice firme americane de avocatură şi făcea istorie cu servicii pentru clienţi precum Walt Disney şi eBay. Acum, Dewey & LeBoeuf este doar cea mai mare firmă din istoria avocaturii care a intrat în faliment.

Mai mulţi foşti şefi ai Dewey & LeBoeuf sunt judecaţi în SUA pentru că ar fi „umflat“ veniturile firmei cu scopul de a obţine credite de la bănci, bani cu care îşi plăteau salariile de milioane de dolari pe an.

În 2007, când a fost creată prin fuziunea a două firme de avocatură din New York vechi de 100 de ani, Dewey & LeBoeuf se anunţa o concurentă puternică pentru cele mai mari case de avocatură din lume. Analiştii apreciau atunci că noua entitate globală, cu 1.300 de avocaţi şi birouri în 29 de ţări, va urca rapid în topul firmelor de avocatură la nivel internaţional, însă nimeni nu a anticipat problemele cu care urma să se confrunte, scrie The Wall Street Journal.

După 2007, odată cu declanşarea crizei financiare în SUA, cererea pentru serviciile caselor de avocatură a scăzut semnificativ, ceea ce a condus la creşterea presiunii puse pe firme pentru a menţine un nivel ridicat al veniturilor şi profitului. Executivii de la Dewey & LeBoeuf au continuat să câştige salarii de milioane de dolari, în pofida declinului veniturilor.

În aceste condiţii, conducerea Dewey & LeBoeuf a decis să ia un credit de 130 milioane dolari în 2008, iar cele patru bănci de la care s-a împrumutat firma au cerut ca aceasta să menţină un anumit nivel al fluxului de bani.

Cum situaţia financiară a Dewey & LeBoeuf nu  s-a îmbunătăţit, executivii companiei au pus la cale o schemă financiară ilegală, denumită Master Plan, acuză procurorii americani.

Acest plan a presupus „umflarea“ veniturilor şi folosirea unor alte „scamatorii“, cum ar fi schimbarea datei la care au fost semnate anumite contracte, pentru fraudarea băncilor.

Procurorii susţin că firma a „umflat“ cu 36 milioane de dolari profitul din 2008 şi cu 23 milioane de dolari câştigul din anul următor.

Nici creditele nu au adus firma de avocatură pe linia de plutire, astfel că preşedintele Steven Davis a hotărât, împreună cu directorul executiv, Stephen DiCarmine, şi cu directorul financiar, Joel Sanders, să lanseze prima emisiune de obligaţiuni din istoria companiei. Procurorii susţin acum că Dewey & LeBoeuf ar fi folosit datele „coafate“ pentru a păcăli mai multe companii de asigurări să cumpere datorii de 150 milioane dolari în 2010.

Toţi cei trei executivi au fost trimişi în judecată pentru fraudă şi furt calificat, iar dacă sunt găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 8 până la 25 de ani de închisoare.

Steven Davis a preluat funcţia de preşedinte al Dewey & LeBoeuf în urma fuziunii, iar de la declararea falimentului în 2012, Davis nu a mai lucrat decât pentru o scurtă perioadă în calitate de consilier al guvernului din Emiratele Arabe Unite.

Dewey & LeBoeuf a asistat mai multe tranzacţii importante, cea mai cunoscută fiind cea prin care compania Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment pentru 4 miliarde dolari în urmă cu şase ani.

O altă tranzacţie de răsunet în care a fost implicată firma de avocatură este vânzarea de către eBay a unei participaţii de 65% deţinute la Skype. În 2009, Dewey & LeBoeuf a consiliat eBay în tranzacţia de 2,75 miliarde dolari prin care achetul de acţiuni la Skype a ajuns în mâinile unei firme de investiţii din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO