Business Internaţional

Poveştile pacienţilor şi doctorilor italieni în timpul pandemiei: „Cel mai dureros lucru este să vezi oamenii cum mor în singurătate absolută deoarece nu putem lăsa pe nimeni să îi vadă”

Autor: Eduard Ivanovici

28.03.2020, 12:18 3777

Italia a devenit săptămâna trecută ţara cu cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus, depăşind astfel China. Într-o încercare de încetinire a pandemiei şi de evitare a suprasolicitării spitalelor, statul italian a declarat stare de carantină pe întreg ţării.

„Nu vor mai fi zone roşii. Nu vom mai avea zona unu şi zona doi. Va fi doar Italia, o zonă protejată”, anunţa premierul Giuseppe Conte pe 10 martie, când anunţa închiderea totală a Italiei.

Deşi concepţia generală este că noul coronavirus îi afectează doar pe cei bătrâni, Gianni Zampino, un cetăţean italian în vârstă de 41 de ani, a declarat pentru Euronews că, din cauza faptului că nu a luat nicio măsură de prevenţie, a contactat virusul care i-a omorât ulterior tatăl.

 „Toată lumea spunea că acest virus este o gripă obişnuită. Vă pot spune că nu este o gripă normală. Îţi intra în corp şi te acaparează complet, în special plămânii. Nu este un joc. Mi-am petrecut nopţile conectat la un aparat respirator şi nu pot dormi. Viaţa mi s-a întors pe dos şi nu vreau să sufere nimeni aşa cum am făcut-o eu” a spus  Zampino.

„Unităţile de terapie intensivă înregistrează fluxuri continue de pacienţi. Nu mai ştim unde să găzduim oameni, dar încercăm să creăm spaţii în orice zonă posibilă a spitalului”, a declarat un doctor italian din prima linie de combatere a virusului, care a ţinut să rămână anonim.

„Cel mai dureros lucru este să vezi oamenii cum mor în singurătate absolută deoarece nu putem lăsa pe nimeni să îi vadă, aşa că noi suntem ultimii oameni pe care îi văd”, a adăugat doctorul.

Oraşul Bergamo a înregistrat cel mai mare număr de victime. Secţiunea de necrolog din ziarul local se întinde acum pe 10 pagini, şi cererea de sicrie este tot mai mare, potrivit Euronews.

Există cozi întregi de aşteptare la intrarea în cimitire, iar crematoriul lucrează 24 de ore din 24. Armata a ajuns în situaţia în care este nevoită să ducă unele sicriele în Modena sau Bologna.

„Lucrăm zi şi noapte. Am cerut ajutor şi din partea unor companii de pompe funebre din alte regiuni ale ţării”, a declarat Giorgio Gori, primarul oraşului Bergamo.

„Am fost martorul unor acte eroice. Am văzut doctori care refuză să fie testaţi pentru a evita să fie confirmaţi pozitiv şi apoi izolaţi, de vreme ce continuă să lucreze cu pacienţi infectaţi”, spune un anestezist din Torino.

 „M-am născut cu doi ani înainte de sfârşitul cel de al Doilea Război Mondial şi în viaţa mea nu am văzut ceva asemănător”, a declarat fostul premier italian Mario Monti.

Italia este prima ţară europeană care a declarat „război” împotriva COVID-19. Instituţiile, angajaţii din sistemul medical şi întreaga populaţie a ţării au în minte un singur motto : „Vom reuşi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO