Business Internaţional

Prăbuşirea Carillion scoate la lumină probleme copleşitoare. Deficitul de pensii al marilor companii britanice ar putea avea efecte la nivel mondial

Prăbuşirea Carillion scoate la lumină probleme...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2018, 00:06 1444

Prăbuşirea gigantului britanic din sectorul con­struc­ţiilor Carillion, cu un deficit al planurilor de pensii de peste o jumătate de miliard de lire sterline, ar putea pune presiuni tot mai intense pe cele mai mari companii din Marea Britanie în sensul acoperirii propriilor deficite, scrie Bloomberg.

Gigantul are aproape 20.000 de angajaţi în Marea Britanie şi un deficit al pensiilor de 587 milioane de lire sterline (811 milioane de dolari). Fondul de protecţie a Pen­siilor (PPF) sus­ţinut de guvern va in­terveni probabil pen­tru a ajuta la aco­perirea deficitului din planurile de pensii, însă potrivit regle­mentărilor acestuia viitorii pensionari se vor confrunta cu o reducere cu 10% a plăţilor, cât şi cu o limită de aproximativ 35.000 de lire sterline pe an.

În Marea Britanie, problema deficitelor din planurile de pensii este una extrem de delicată, aceasta revenind în forţă în prim-plan anul trecut când divizia britanică a Toys R Us a evitat falimentul fiind de acord să pompeze bani în fondul de pensii pentru angajaţi.

„De fiecare dată când apare un caz major, cresc presiunile asupra politicienilor şi autorităţilor din sectorul pensiilor să facă ceva în această privinţă“, spune John Hatchett, de la compania de consultanţă în pensii Hymans Robertson.

Companiile ce alcătuiesc indicele de referinţă FTSE350 au angajamente de pensii nefinanţate în valoare totală de aproximativ 85 miliarde de lire sterline, potrivit companiei. Cifra a atins un maxim record de 165 miliarde de lire sterline după votul pentru Brexit, însă de atunci a mai scăzut pe fondul unei creşteri a acţiunilor şi obligaţiunilor ce alcătuiesc majoritatea investiţiilor fondurilor de pensii.

Steve Webb, fost ministru al pensiilor, a pus sub semnul întrebării politica gigantului Carillion de a creşte plăţile de dividende pentru acţionari în timp ce deficitul său de pensii se lărgea. Separate, Carillion a fost dur criticat recent de Institute of Directors, care a indicat semne că managementul companiei a relaxat condiţiile de clawback privind bonusurile executivilor deşi compania avea probleme.

Deşi PPF poate interveni pentru a finanţa câteva scheme de pensii cu probleme, o accelerare a falimentelor l-ar copleşi.

„Nu cred că guvernul a luat în considerare un astfel de pericol. Dar poate că prăbuşirea Carillion va concentra atenţia asupra riscurilor masive cu care s-ar putea confrunta Marea Britanie şi pensionarii săi“.

Prăbuşirea Carillion ar putea afecta de asemenea companii la nivel mondial cu care compania a încheiat parteneriate, oferind în acelaşi timp oportunităţi companiilor rivale, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO