• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Internaţional

Prăbuşirea lirei îi împinge pe tinerii turci să muncească de la distanţă pentru companii din afară, sporind suferinţa firmelor locale

Prăbuşirea lirei îi împinge pe tinerii turci să muncească de la distanţă pentru companii din afară, sporind suferinţa firmelor locale

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2021, 12:00 1487

Văzând că în dolari câştigurile sale din ultimii cinci ani sunt neschimbate, Batikan Erdogan, un tânăr turc a decis că trebuie să câştige în valută, însă în loc să se alăture nenumăraţilor turci care şi-au părăsit ţara în ultimii ani pentru a munci peste graniţe, acesta a găsit un loc de muncă de la distanţă pentru un startup american.

Tânărul face parte dintr-un exod virtual de talente din sectoarele tech şi computing ale Turciei care a fost accelerat de pandemie şi suferinţele economice ale Turciei.

Exodul cauzează însă probleme firmelor locale. “Este un lucru bun pentru tinerii care se confruntă cu o rată uriaşă a şomajului în ţara noastră, dar foarte rău pentru sectorul real, care are nevoie de tineri calificaţi şi nu le poate plăti salariile”, arată Gizem Oztok Altinsac, economist-şef la asociaţia de business Tusiad.

Partidele din opoziţie spun că Turcia se confruntă deja de 10 ani cu un exod de talente pe măsură ce ţara devine mai autoritariană sub conducerea lui Erdogan. Potrivit unui sondaj realizat anul trecut în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani de agenţia MAK şi Universitatea Yeditepe, 64% dintre cei chestionaţi au declarat vă ar dori să părăsească Turcia definitiv pentru a trăi peste graniţe. Majoritatea au invocat dorinţa de a avea un “viitor mai bun” ca motivaţie.

Lira turcească a pierdut peste 80% din valoare în raport cu dolarul de la începutul anului 2015, erodând puterea de cumpărare a celor care câştigă în monedă locală.

“Dezvoltatorii software ies câştigători şi sunt mândru. Dar companiile turceşti suferă”, avertizează Gonul Kamali, preşedinte al YASAD, asociaţia care reprezintă sectorul de software al Turciei.

Executivii de business şi reprezentanţii industriei spun că cele mai mari startup-uri turceşti, ca Getir şi Trandyol, găsesc în continuare forţă de muncă, însă alte companii, printre care vechii giganţi industriali ai Turciei, întâmpină dificultăţi în a recruta forţa de muncă necesară.

Mustafa Ergen, vicepreşedinte al partidului de opoziţie Deva, susţine că sunt necesare reforme mai ample, cât şi măsuri de susţinere a sectorului tech în creştere al ţării.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107