Business Internaţional

Prăbuşirea necontrolată a dolarului – cea mai mare teamă a lui Janet Yellen, şeful celei mai puternice bănci centrale din lume

Prăbuşirea necontrolată a dolarului – cea mai mare...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2015, 00:05 2203

Cea mai mare teamă a conducătorilor Rezervei Federale americane nu este majorarea la momentul nepotrivit a dobânzii de referinţă, ci posibilitatea ca revenirea economică neechilibrată să „moară” înainte ca instituţia să iniţieze procesul de normalizare a politicii monetare, crede Steve Englander, analist de top la Citigroup.

Dacă acest scenariu devine realitate – şi sunt economişti care avertizează că SUA, după ce Fed, condusă de Janet Yellen, elevă silitoare a fostului preşedinte al bănci centrale Ben Bernanke, a oprit tiparniţele de bani cu care a energizat pieţele, este pe cale să reintre în recesiune – dolarul „se va prăbuşi probabil mai rapid decât a urcat din iulie până în martie”, spune Englander, citat de MarketWatch.

Analistul este suficient de prudent pentru a nota că se aşteaptă la o revenire. Însă riscurile se înmulţesc.

El îşi explică temerile pornind de la observaţia unui economist, Robert Gordon, care a arătat că declinul productivităţii este adesea vestitorul unei căderi a economiei. SUA au trecut prin două trimestre cu evoluţie negativă a productivităţii. Un alt trimestru slab va fi urmat, probabil, de concedieri şi de o scădere economică neprovocată de politicile băncii centrale, crede Englander.

Scăderea va fi caracterizată de rigiditatea cererii, creşterea economisirii, creştere negativă a venitului din cauza dobânzilor mici şi oprirea bruscă a creditării de către bănci. Pe măsură ce revenirea economică slăbeşte, yieldurile obligaţiunilor se vor duce abrupt în jos. Diferenţele dintre dobânzile din SUA şi cele din Europa au fost pâncă acum principalul motor al pieţei dolari-euro, explică Englander. El a calculat că euro poate reveni la 1,3-1,35 dolari pe unitate (niveluri nemaivăzute din august anul trecut), de la 1,11 dolari pe unitate ieri.

În acest scenariu, dobânzile ar fi încă aproape de 0, astfel că Fed va avea la îndemână câteva unelte nepopulare de politică monetară cu care să poată reporni creşterea. Unul este încă un program de printare de bani pentru achiziţii de active (Quatitative Easing 4). Apoi, Fed ar putea provoca un război al valutelor folosind instrumentele de politică monetară pentru a slăbi dolarul ori poate duce dobânzile în teritoriul negativ, făcând prea scump pentru oameni să economisească. Fed ar putea, de asemenea, finanţa reduceri de taxe pentru gospodării şi companii – aşa numiţii bani din elicopter. Banca ar putea folosi politici monetare cu ţintă precisă pentru a încuraja creditarea. Guvernul ar putea lua în considerare oferirea de stimulente pentru angajaţi pentru ca aceştia să rămână în câmpul muncii după împlinirea vârstei de pensionare.