Business Internaţional

Practicile care promoveau un stil de viaţă sănătos acum 139 de ani şi care atrăgeau zeci de mii de clienţi sunt folosite şi astăzi. Cine le-a creat

Practicile care promoveau un stil de viaţă sănătos...

Autor: Andreea Marin

19.08.2017, 12:10 532

Practicile din industria de wellness de acum 139 de ani care atrăgeau zeci de mii de clienţi sunt folosite şi astăzi. Creatorul lor, John Harvey Kellogg, a fost cel mai faimos doctor din America timp de 6 decenii pentru că a revoluţionat obiceiurile alimentare prin "trăirea biologică" şi a fost promotorul unei vieţi active, spiritual şi fizic, scrie Bloomberg.

Totul a început în 1878 cu deschiderea Battle Creek Sanitarium, un resort balnear înfiinţat de John Harvey Kellogg. Acesta promova ,,trăirea biologică", care se baza pe o dietă din nuci, fructe, legume, iaurt şi lapte de soia. Carnea şi zahărul erau interzise, la fel şi fumatul. El a creat chiar şi o variantă mai puţin comestibilă a untului de arahide.

Totodată, el promova mişcarea regulată, statul la soare şi aerul proaspăt, râsul, somnul şi spiritualitatea. Pentru a-şi susţine şi dezvolta ideile despre sport, a creat, alături de o fanfară, albume de exerciţii fizice. Deşi albumele lui au devenit un succes, medicina practicată de el era adresată doar celor bogaţi. Unii spuneau că specializarea lui medicală era să îi trateze pe cei bogaţi şi faimoşi.

Cei mai înfocaţi adepţi ai acestuia erau numiţi Battle Freaks, un adevărat vot de celebritate din partea co-cetăţenilor săi, dacă stăm să ne gândim că astăzi doar muzicienii celebri îşi alintă fanii cu astfel de nume. Acestora le vindea cărţi, albume, tratamente neobişnuite, mâncăruri speciale şi aparate de exerciţii fizice.

Amploarea pe care a luat-o această industrie este pusă pe seama obiceiurilor de consum ale americanilor: consumau mai mult decât necesarul zilnic, în special grăsime animală, sare şi zahăr. Oamenii mâncau la prânz şi la cină carne de porc maturată, legume şi fructe conservate iar la micul dejun şuncă, bacon şi cartofi prăjiţi.

Speranţa de viaţa era de 41 de ani la femei şi de doar 39 la bărbaţi. Alimentaţia defectuoasă îi făcea să sufere de diferite afecţiuni ale sistemului digestiv.

Timp de 60 de ani, Kellogg a fost cel mai faimos doctor din America. Nu este de mirare din moment ce San, aşa cum mai era numit Battle Creek, a ajuns să aibă 1.000 de angajaţi şi 10.000 de pacienţi.

 Resortul avea propria grădină de legume şi fructe, cultivate pe 161,8 ha. De asemenea, aici existau o lăptărie, o fabrică de conserve şi facilităţi de producţie alimentară. Într-un final, Kellogg a construit 20 de case detinate celor cu mulţi bani în buzunare. Printre clienţii fideli se numărau Thomas Edison, Henry Ford şi John D. Rockefeller.

Pe lângă ideile despre alimentaţie care sunt apreciate astăzi de vegetarieni, Kellogg avea şi concepţii bizare: mâncarea trebuia mestecată până la nivelul ei atomic, femeile primeau masaj pelvian făcut de el, credea în utilitatea scaunelor cu vibraţii şi a cailor mecanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO