Business Internaţional

Fără precedent: Preşedintele EY şi-a exprimat regretul în faţa clienţilor că firma de audit nu a descoperit mai repede frauda care a dus la prăbuşirea Wirecard şi la pierderi de 40 mld. euro pentru investitori

Fără precedent: Preşedintele EY şi-a exprimat...

Autor: Ştefan Stan

16.09.2020, 11:39 963

Preşedintele EY şi-a exprimat ”regretul” că frauda care a dus la prăbuşirea Wirecard nu a fost descoperită mai devreme de firma sa de audit, şi a spus că firmele din Big 4 vor îmbunătăţi semnificativ atenţia la munca depusă, scrie Financial Times.

Carmine Di Sibio, care a condus EY din ianuarie 2019, a scris clienţilor în mijlocul scandalului, în condiţiile în care firma de audit nu a reuşit să identifice o fraudă de 1,9 miliarde de dolari la Wirecard, procesatorul german de plăţi pe care îl auditau de peste un deceniu.

”Mulţi oameni cred că frauda de la Wirecard ar fi trebuit depistată mai devreme, şi înţelegem asta pe deplin. Chiar dacă am depistat într-un final frauda, ne pare rău că nu am făcut asta mai devreme”, a scris Di Sibio în scrisoare.

Wirecard s-a prăbuşit în iunie, după ce a recunoscut că active de 1,9 miliarde de euro cash nu existau.

EY a aprobat conturile Wirecard pentru mai bine de 10 ani, în ciuda criticilor practicilor de contabilitate din partea jurnaliştilor şi a unor investitori.

Auditorii EY din biroul din Germania nu au cerut dovezi contabile cruciale de la o bancă din Singapore, unde Wirecard ar fi pretins că păstrează sume mari de bani, o procedură de rutină care ar fi depistat mult mai rapid frauda.

Mai mulţi investitori se pregătesc să dea în judecată Wirecard şi EY, care de asemenea este sub investigaţie din partea autorităţilor germane. După prăbuşirea Wirecard, investitorii au pierdut aproape 40 de miliarde de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO