Business Internaţional

Pregăteşte Gazprom ceva în Europa Centrală sau doar tulbură liniştea Uniunii Europene?

Pregăteşte Gazprom ceva în Europa Centrală sau doar...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2015, 00:04 1149
Aleksander Medvedev, vicepreşedintele consiliului de directori al exportatorului rus de gaze naturale Gazprom, a semnat ieri la Viena modificarea contractului de livrare de gaze naturale către compania austriacă OMV, un vechi partener în regiune ale cărui ambiţii de creştere au fost spulberate de renunţarea, de către Moscova, la construirea gazoductului South Stream.

În Rusia, ziarul afiliat Kremlinului Rosiiskaia Gazeta scrie că Gazprom analizează modalităţi de a păstra gaze naturale ruseşti în facilităţile de depozitare din Ungaria. Guvernul ungar spera ca prin gazele care ar fi venit prin South Stream să devină un hub energetic important pentru Europa.

„În vederea întăririi parteneriatului nostru de durată, Gazprom şi OMV au convenit asupra unui amendament la actualul contract de livrare de gaze naturale. Astfel, contractul pe termen lung a fost pus pe noi baze astfel încât să reflecte condiţiile de pe piaţă“, se arată într-un comunicat al OMV. Ambele părţi au convenit să nu publice mai multe detalii, scrie Portfolio.hu.

Având în vedere tendinţa de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti de către UE şi prăbuşirea preţului petrolului, de care este ancorat preţul gazelor, amendamentul conţine probabil reducerea preţului gazelor ruseşti importate de Austria. Un element al acordurilor încheiate de Rusia pentru construirea South Stream, care ar fi adus gaze în Austria tranzitând Bulgaria, Serbia şi Ungaria, este preţul redus al gazelor naturale livrate de Gazprom. OMV s-a caracterizat ca fiind un partener de import stabil pentru Gazprom. Relaţiile dintre grupul rus şi cel austriac sunt atât de strânse încât presa specula anul trecut că Gazprom va cumpăra un sfert din OMV.

 

Ungaria, posibilul aliat regional al Rusiei

În ceea ce priveşte Ungaria, Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a declarat pentru Rosiiskaia Gazeta că deşi „nu este un proiect de investiţii mare, este vorba de o cooperare bună“.

Publicaţia a cerut unor experţi idei despre posibilitatea ca Rusia să continue să joace „cartea gazelor naturale“ şi a amintit că CEO-ul Gazprom Alexei Miller a declarat că noul gazoduct care va fi construit în baza unui acord între Moscova şi Turcia este singura rută prin care poate fi livrată o cantitate semnificativă de gaze către Europa.

Rosiiskaia Gazeta notează că „Ungaria şi-a semnalizat recent interesul în faptul că Rusia vrea să livreze mai multe gaze în depozitele din Europa centrală şi că este pregătită să-şi pună la dispoziţie facilităţile de stocare. Între timp, construirea South Stream a rămas o prioritate doar pentru guvernul bulgar“.

Serghei Şijov, preşedintele Uniunii Ruseşti a Gazelor, a explicat ziarului că oferta Ungariei este preţioasă şi că dacă este semnat un acord, Ungaria va deveni aliatul regional al Rusiei şi că depozitele ungureşti vor deveni un avantaj pentru Moscova într-o problemă geopolitică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO