Business Internaţional

Ce se pregăteşte: OCDE, organizaţia celor mai dezvoltate state din lume, anunţă proiectul privind reforma impozitării globale a companiilor, o piaţă de 100 de mld. dolari şi se pregăteşte să ”revoluţioneze” modul în care se aplică impozitul pe profit

Ce se pregăteşte: OCDE, organizaţia celor mai...

Autor: Eduard Ivanovici

12.10.2020, 18:24 1559

Statele bogate ale planetei au redactat un set de principii tehnice care ar ”revoluţiona” modul în care se calculează şi aplică impozitul pe profit la multinaţionale. Potrivit primelor estimări, în urma noilor reglementari s-ar putea strânge la nivel mondial 100 de miliarde de dolari din impozite suplimentare, transmite Financial Times.

Noul sistem va fi implementat dacă se va atinge un acord politic în 2021, a declarat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Organizaţia cu sediul în Paris caută un consens în peste 135 de ţări în ceea ce priveşte reformele, care le-ar oferi autorităţilor fiscale ocazia de a înregistra un plus de până la 4% din impozitele pe profit.

Ţelul este asigurarea că multinaţionalele – incluzând aici giganţii tech din Statele Unite şi companiile de lux din Europa – îşi vor plăti impozitele pe profit şi nu îşi vor îndrepta atenţia asupra paradisurilor fiscale.

Primul aspect al reformelor spune că multinaţionalele profitabile îşi vor redirecţiona o porţiune din profiturile înregistrate la nivel global către ţările unde se află clienţii respectivei companii, chiar dacă multinaţionala îşi vinde de departe produsele/serviciile. Astfel, se vor redistribui aproape 100 de miliarde de dolari din impozitele pe profit pe întreg teritoriul planetei. În plus, giganţi precum Google, Amazon şi Facebook vor plăti mai multe taxe în Europa şi ţările în curs de dezvoltare, iar LVMH şi Mercedes-Benz vor plăti mai mult în Statele Unite.

Al doilea aspect implică un impozit pe profit minim pe care va trebui să îl plătească fiecare multinaţională. Dacă o companie are sediul într-un paradis fiscal, celelalte ţări vor avea dreptul de a colecta taxele aflate în parametrii impuşi de impozitul de profit minim, eliminând stimulentele privind transferarea profiturilor către jurisdicţii cu taxe reduse.

Creşterea eficacităţii pe care o impune colectarea impozitelor pe profit ar reduce uşor investiţiile multinaţionalelor.

România are un impozit pe profit de 16% şi de 5% pe dividende. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO