Business Internaţional

Pregătiţi-vă: Când o să vă duceţi să vă angajaţi, de partea cealaltă o să fie un robot. Cum o să-l convingeţi că meritaţi acel job?

sursa foto: iStock/Financial Times

Autor: Alex Ciutacu

16.10.2017, 19:58 412

Revoluţia digitală îşi spune cuvântul, iar când vei aplica pentru următorul job, intervievatorul ar putea fi un algoritm computerizat care îţi pune prima rundă de întrebări, mai degrabă decât o persoană, potrivit Financial Times.

Aceasta este speranţa lui Eyal Grayevsky, a cărui companie Mya Systems foloseşte inteligenţă artificială şi un chatbot numit Mya pentru a gestiona numărul mare de candidaţi pentru joburile plătite cu ora.

„Când un candidat aplică pentru un job, Mya îl introduce într-o conversaţie”, explică Grayevski. Apoi chatbot-ul va pune întrebări pentru a vedea dacă sunt calificaţi: „Poţi lucra după-amiază?”, „Cum ţi se pare acest salariu?”, „Ai experienţă cu un stivuitor?”, „Cât de devreme poţi începe?”.

Dacă aplicantul se potriveşte, Mya va programa interviul următor.

În timp ce a fi intervievat de către un computer ar putea suna degradant, Grayevski subliniază că asta este mai bine pentru oameni decât riscul de a nu fi contactaţi înapoi niciodată, ceea ce se întâmplă în majoritatea situaţiilor.

Ideea pentru companie s-a născut din propria căutare pentru un job, după terminarea studiilor universitare. Acesta a aplicat pentru 40 de posturi şi a primit răspuns doar de la două dintre ele. El estimează că aproximativ 85% din aplicaţiile pentru joburi în Statele Unite, dispar „într-o gaură neagră” şi aplicanţii nu primesc niciodată un răspuns.

Recrutanţii au de-a face cu un volum de CV-uri mai mare decât în orice perioadă anterioară. În mare parte, acest fenomen se întâmplă deoarece oamenii îşi schimbă locul de muncă mai des decât în trecut, iar internetul a făcut foarte uşor pentru oameni să aplice la multe joburi în acelaşi timp.

Valul de CV-uri este gigantic în special pentru joburile plătite cu ora, precum cele din depozite sau din magazinele de retail, unde anumite companii au nevoie de un surplus de forţă de muncă doar pentru un sezon sau două. Aceste tipuri de joburi vor fi primele unde o astfel de automatizare şi astfel de alogritmi vor face o diferenţă reală.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO