Business Internaţional

Premiantii contractelor de reconstructie a Irakului

21.04.2003, 00:00 9

Compania americana din industria constructiilor, Bechtel Group Inc., a incheiat cu USAID (Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala) cel mai mare contract de pana acum pentru reconstructia in Irak. Bechtel va participa la reconstructia infrastructurii irakiene, iar lucrarile pot beneficia de finantare de pana la 680 de milioane de dolari, informeaza presa internationala.
Grupul va realiza lucrari de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa potabila si a infrastructurii de canalizare. De asemenea, Bechtel se va ocupa si de repararea centralelor de distributie de electricitate. Lucrarile se vor extinde asupra cladirilor guvernamentale, a institutiilor de invatamant si a spitalelor.
Prima faza a lucrarilor va necesita fonduri de 34,6 milioane de dolari, insa contractul prevede o finantare de pana la 680 de miliaone de dolari.
In acest context, proiectul castigat de Bechtel este de departe cel mai important acord incheiat de USAID pana acum, din ansamblul de proiecte de reconstructie din Irak, a caror valoarea este estimata pentru inceput la aproximativ 1,7 miliarde de dolari.
Grupurile straine interesate de programul de reconstructie si-au exprimat nemultumirea ca rivalii ameriani sunt avantajati de tratamentul preferential al USAID.
Potrivit Financial Times, autoritatile au precizat ca alegerea Bechtel este justificata de legislatia americana privind proiectele guvernamentale, care sunt destinate in exclusivitate companiilor autohtone.
Pe de alta parte, USAID a adaugat ca Bechtel ar putea indeplini aproape jumatate din lucrarile anticipate cu ajutorul unor parteneri straini.
Bechtel are o experienta de peste 100 de ani, fiind specializat in constructii, servicii tehnice si de inginerie. In perioada anilor '30, compania a contribuit la constructia Barajului Hoover.
Dupa 50 de ani, Bechtel a definitivat lucrarile la tunelul de sub Canalul Manecii, care face legatura dintre Marea Britanie si Franta.
Printre membrii Consiliului de Conducere se numara George Shultz, fost secretar american de stat, si Caspar Weinberger, care a ocupat pozitia de secretar american al Apararii.
Pana acum, autoritatile de la Washington au prezentat noua proiecte care vizeaza lucrarile initiale de reconstructie si au incheiat, deja, trei acorduri cu o valoare totala de 19,7 milioane de dolari.
In urmatoarea perioada, USAID intentioneaza sa ofere alte cinci contracte.
Primul vizeaza operarea aeroporturilor din acest stat, inclusiv administrarea transporturilor umanitare care sosesc pe cale aeriana. Proiectul urmator are in vedere operatiuni de ordin logistic - depozitarea marfurilor, sistemul vamal si aprovizionarea cu apa imbuteliata.
In plus, USAID lanseza doua proiecte pentru restructurarea sistemului medical si a invatamantului (modernizarea institutiilor de profil, pregatirea corpului profesoral si tiparirea manualelor scolare). Un program de 12 luni vizeaza promovarea spiritului civic, pentru a incuraja participarea cetatenilor la viata comunitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO