Business Internaţional

Premieră în justiţia din britanică. Un proces penal a fost difuzat la televizor

Premieră în justiţia din britanică. Un proces penal a...

Autor: Petru Mazilu

28.07.2022, 14:41 41

Camerele de luat vederi au fost autorizate să filmeze pentru prima dată un proces penal în Anglia şi Ţara Galilor, joi, când sentinţa unui bărbat judecat pentru omor prin imprudenţă a fost transmisă în direct la televiziune, potrivit Reuters.

Guvernul spune că această măsură, promisă pentru prima dată în urmă cu un deceniu, va oferi publicului o mai bună înţelegere a procesului judiciar.

„Deschiderea sălii de judecată pentru camerele de luat vederi pentru a filma condamnarea unora dintre cei mai gravi infractori din ţară va îmbunătăţi transparenţa şi va consolida încrederea în sistemul judiciar. Publicul va putea acum să vadă cum se face dreptate, ajutându-l să înţeleagă mai bine deciziile complexe pe care le iau judecătorii", a declarat vicepremierul Dominic Raab.

Filmarea este limitată la remarcile judecătorului cu privire la sentinţă şi doar judecătorul apare imagini, cu o întârziere de 10 secunde pentru transmisiunile în direct.

În primul caz televizat la tribunalul penal central Old Bailey din Londra, judecătoarea Sarah Munro l-a închis pe Ben Oliver pe viaţă, după ce acesta a recunoscut în ianuarie că şi-a ucis bunicul.

În prezent, pot fi televizate audierile de la Curtea de Apel din Londra şi de la Curtea Supremă din Marea Britanie, iar unele cazuri din Scoţia, care funcţionează cu un sistem judiciar separat, au fost transmise din 1992.

Până joi, camerele de luat vederi au fost strict interzise în procesele penale din Anglia şi Ţara Galilor, imaginile de la audieri fiind limitate la schiţe create din memorie de artişti cărora le este în continuare interzis să deseneze în interiorul sălii de judecată.

Susţinătorii televizării audierilor spun că aceasta va ajuta la prezentarea publicului a motivelor pentru care se iau deciziile, însă criticii se tem că extinderea acestei măsuri pentru a permite difuzarea proceselor ar putea duce la căutarea de senzaţional.

Unele instanţe din SUA permit televiziunilor să filmeze procedurile, permiţând astfel publicului să urmărească procese penale de mare importanţă, iar alte ţări, precum Franţa, iau în considerare posibilitatea de a permite procedura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO