Business Internaţional

Premieră la nivel mondial: Prima ţară din lume care a folosit blockchain în cadrul alegerilor prezidenţiale

Premieră la nivel mondial: Prima ţară din lume care a...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2018, 19:03 1693

În data de 7 martie, alegerile electorale din Sierra Leone au marcat o premieră la nivel mondial, utilizându-se pentru prima dată tehnologia blockchain în cadrul alegerilor prezidenţiale, potrivit Quartz.

Locuitorii ţării au avut de ales dinte 16 candidaţi diferiţi, printre care Samura Kamara, fost ministru de externe şi Julius Maada Bio, fost lider militar, încât preşedintele Ernest Bai Koroma va părăsi biroul după două mandate a câte cinci ani fiecare (n.red: maximul permis de constituţie).

Rezultatele transmise de comisia electorală a statului sugerează că turul doi se va desfăşura între Bio şi Kamara, încât niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să strângă necesarul de 55% din voturi. Noul preşedinte al Sierra Leone va fi însărcinat cu reconstruirea ţării în urma catastrofelor recente.

În 2014, o epidemie de Ebola a dus la 4.000 de morţi la pierderi de 1,4 miliarde de dolari din PIB – o pierdere imensă pentru una dintre cele mai sărace ţări din lume. Anul trecut, capitalul statului a suferit de pe urma inundaţiilor devastatoare care au lăsat în urmă peste 1.000 de victime.

În Districtul de Vest din Sierra Leone, cel mai populat din ţară, voturile au fost înregistrate de Agora, o fundaţie elveţiană care oferă soluţii digitale de vot, folosind tehnologia blockchain. Ideea era simplă: aşa cum tehnologia blockchain ajută la asigurarea transparenţei în cadrul tranzacţiilor cu criptomonede, folosind registre publice, fiecare vot din cadrul alegerilor a fost înregistrat în cadrul blockchain-ului, iar Agora a asigurat transparenţă.

În timp ce datele care intră în blockchain pot fi vizionate de toată lumea, intrarea acestor date poate fi validată doar de persoane autorizate.

Lipsa de transparenţă a afectat multe alegeri electorale din întreaga lume, dar în special în ţările africane, unde mare parte dintre alegători sunt suspicioşi cu privire la modul în care sunt numărate voturile. Astfel, un sistem mai transparent ar putea ajuta oamenii să îşi recapete încrederea în sistem.

Leonardo Gammar, CEO al Agora, a spus că autorităţile din Sierra Leone au fost „deschise la minte” cu privire la potenţialul blockchain-ului în cadrul alegerilor electorale. „Am crezut de asemenea că dacă o putem face în Sierra Leone, o putem face oriunde”, adaugă acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO