Business Internaţional

Premieră pentru o bancă centrală din zona euro: banca centrală a Lituaniei lansează o monedă virtuală

Premieră pentru o bancă centrală din zona euro: banca...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2020, 00:04 775

Banca centrală a Lituaniei se pregăteşte să emită o monedă digitală, o premieră pentru o bancă centrală din zona euro, relatează Reuters.

O mulţime de bănci centrale analizează emiterea propriilor monede digitale în condiţiile în care gradul de utilizare a cash-ului este în scădere, un proces accelerat de pandemia de COVID-19.

Perspectiva ca cei 2,5 miliarde de utilizatori ai Facebook să adopte moneda virtuală Libra a accelerat de asemenea efor­turile băncilor centrale de testare a propriilor monede digitale.

„Nimeni din comunitatea băncii centrale nu se gândea serios la o monedă digitală, când am realizat că există pericolul ca altcineva să ne ia locul. Trebuie să oferim societăţii ceea ce îşi doreşte“, a declarat viceguvernatorul băncii centrale lituaniene Marius Jurgilas.

Jurgilas a anunţat că 24.000 de tokeni digitali, denumiţi LBCOIN şi bazaţi pe tehnologia bitcoin, vor intra în pre-sale în a doua săptămână a lunii iulie. LBCOIN este foarte similar cu ceea ce este cunoscut drept monedă digitală de bancă centrală, diferind de criptomonedele mai complexe, ca bitcoin.

Fiecare token va avea ataşat portretul uneia dintre cele 20 de persoane care au semnat declaraţia de independenţă a Lituaniei din 1918.

La rândul său, banca centrală a Franţei, care analizează de mai multe luni posibilele utilizări ale unei monede virtuale gestionate de bănci centrale, a lansat recent procesul de selectare de proiecte pentru realizarea de noi experimentări în această privinţă.

Cu apelul la proiecte, instituţia bancară vrea să „înveţe făcând şi să identifice abordările, problemele, limitele, efectele asupra ecosistemului“, arată oficialii acesteia.

Ca reacţie la iniţiativa privată a Facebook cu Libra, banca centrală franceză a anunţat cu câteva luni în urmă că vrea să creeze un „euro digital“.

La sfârşitul lunii mai, instituţia anunţa încheierea cu succes a primului test de utilizare a unei monede virtuale de bancă centrală via blockchain.

Întâlnirile băncii centrale franceze cu candidaţi eligibili în scopul selecţionării a zece dosare trebuie să se deruleze în principiu până pe 10 iulie, iar începând cu această dată vor fi lansate experimentările. În această etapă, banca franceză privilegiază experimentările în domeniul tranzacţiilor între mari actori financiari.

În ultimă instanţă, această tehnologie ar putea în special să permită câştigarea de timp şi diminuarea costurilor prin renunţarea la intermediarii tradiţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO