Business Internaţional

Premierul demisionar al Italiei pune condiţii pentru a rămâne în funcţie. Care sunt condiţiile lui Maro Draghi

Premierul demisionar al Italiei pune condiţii pentru a...

Autor: Petru Mazilu

20.07.2022, 12:52 88

Premierul italian Mario Draghi a cerut miercuri unitate între partenerii săi de coaliţie dacă se doreşte rămânerea sa în funcţie, lăsând ameninţarea cu demisia să planeze asupra parlamentului, potrivit Reuters.

Mario Draghi a ţinut un discurs în faţa parlamentarilor vorbind despre problemele cu care se confruntă Italia provocate de războiul din Ucraina, de inegalitatea socială şi de creşterea preţurilor. Premierul demisionar a declarat că partidele politice trebuie să îl susţină dacă va conduce ţara până la alegerile care vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.

„Sunt partidele şi voi, parlamentarii, pregătiţi să reconstruiţi acest pact?", i-a întrebat Draghi pe senatori, adăugând că asta este ceea ce vor italienii.

Senatorii din Mişcarea populistă Cinci Stele, care a declanşat criza săptămâna trecută după ce a refuzat să susţină guvernul într-un vot de încredere, nu au aplaudat la finalul discursului.

Draghi şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, dar preşedintele Sergio Mattarella l-a refuzat şi i-a spus să se întoarcă în faţa parlamentului pentru a vedea dacă poate revigora administraţia veche de 18 luni.

Senatorii vor discuta discursul lui Draghi timp de mai multe ore, iar rezultatul votului va fi anunţat miercuri seara. O altă dezbatere privind viitorul guvernului va avea loc joi în camera inferioară a Parlamentului italian.

Fostul şef al Băncii Centrale Europene are suficient sprijin pentru a rămâne în funcţie fără Mişcarea Cinci Stele, dar până acum a respins această opţiune, deoarece mandatul său iniţial a fost de a conduce o coaliţie de uniune naţională cu partide din tot spectrul politic.

Complicând eforturile de a depăşi problema, Liga şi aliaţii săi din Forza Italia au declarat că nu mai doresc să împartă puterea cu Cinci Stele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO