Business Internaţional

Premierul Franţei vrea aprobarea bugetului prin asumarea răspunderii. Opoziţia anunţă că va depune moţiune

Premierul Franţei vrea aprobarea bugetului prin asumarea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

19.10.2022, 19:28 72

Premierul Élisabeth Borne a anunţat, miercuri seară, asumarea răspunderii în Parlament pentru a obţine adoptarea în procedură rapidă a proiectului de buget pentru anul 2023, dar opoziţia a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură, pe fondul crizei sociale din Franţa.

"În urmă cu câteva luni, cu ocazia declaraţiei mele privind politica generală, am îndemnat toate grupurile din arcul republican să aibă contribuţii în serviciul ţării noastre şi al cetăţenilor. Dar, în dezbaterile pe tema bugetului, ne confruntăm cu dificultăţi, deşi am încercat să ajungem la compromisuri şi am optat pentru dialog cu grupurile parlamentare ale opoziţiei", a declarat premierul Élisabeth Borne în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

"În momentul de faţă, numeroase amendamente sunt în curs de examinare şi toate datele arată că nu vom putea adopta la timp prima parte a bugetului. Iar opoziţia a reafirmat voinţa de respingere a proiectului. Avem responsabilitatea de a oferi un buget ţării noastre. Francezii aşteaptă coerenţă din partea noastră, aşteaptă acţiuni şi rezultate. Astfel, în baza Articolului 49, alineatul 3, al Constituţiei, angajez responsabilitatea Guvernului pentru prima parte a proiectului legii finanţelor pentru 2023", a precizat Élisabeth Borne.

Acest articol constituţional permite Guvernului să adopte un proiect de lege în Adunarea Naţională fără votul deputaţilor. Dar opoziţia poate depune moţiune de cenzură, care, dacă va fi adoptată, va conduce la înlăturarea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO