Business Internaţional

Premierul italian Mario Draghi pariază 261 mld. euro pentru reproiectarea economiei ţării, sumă ce ar putea duce datoriile la 160% din totalul producţiei economice. Ce presupune planul

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

27.04.2021, 14:09 127

Prim-ministrul Mario Draghi mai are doar câteva zile pentru a perfecţiona şi finaliza ceea ce a numit un proiect „istoric” de salvare a economiei afectate de pandemie, folosind 261,1 miliarde de dolari proveniţi – în mare parte – din fondurile Uniunii Europene, scrie Bloomberg.

Dacă va funcţiona, planul va răsturna soarta unei economii descrise drept un potenţial „punct zero” pentru viitoarele crize europene. Guvernul de la Roma estimează că împrumuturile şi granturile lansate de UE vor aduce un plus de 3,6% producţiei economice până în 2026.

Astfel, Banca Centrală Europeană (BCE), care a susţinut obligaţiunile italiene printr-un stimulent fără precedent, şi-a putea retrage ajutoarele mai repede decât se prevăzuse iniţial.

Propunerile lui Draghi trebuie să ajungă la Bruxelles până pe 30 aprilie.

Aproximativ 40% dintre finanţările Italiei vor fi alocate programelor „verzi” şi 25% proiectelor digitale, priorităţile fiind reprezentate de infrastructură şi trenurile de mare viteză.

„Tranziţia către energie verde implică toate sectoarele industriale şi este o prioritate a planului nostru. Investim cu mult peste obiectivul UE de 37%”, a declarat Draghi, care a deţinut funcţia de şef al BCE între 2011 şi 2019.

Una dintre principalele probleme ale Italiei constă în cantitatea masivă de datorii pe care a acumulat-o, numărul putând creşte până la 160% din producţia economică din cauza noilor runde de cheltuieli.

Datoria înseamnă un risc pe termen lung pentru Italia şi Uniunea Europeană, având în vedere că produsul intern brut (PIB) italian a suferit o contracţie de 9% anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO