Business Internaţional

Premierul japonez ar putea participa la summitul NATO de la Madrid

Premierul japonez ar putea participa la summitul NATO de...

Autor: Petru Mazilu

04.06.2022, 15:59 53

Premierul japonez Fumio Kishida ar putea participa la summitul NATO pentru a discuta despre criza din Ucraina, transmite presa japoneză, citată de Reuters.

Premierul japonez Fumio Kishida înclină să participe la un summit al liderilor Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la sfârşitul lunii iunie pentru a stimula coordonarea cu Occidentul în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, a relatat Kyodo News, citând surse guvernamentale anonime.

Această mişcare ar marca o poziţie neobişnuit de agresivă pentru un lider japonez. Kishida a condamnat în mod repetat Rusia pentru ceea ce a descris ca fiind o „crimă de război" împotriva Ucrainei.

În trecut, liderii japonezi au menţinut o linie prudentă în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, în condiţiile în care cele două ţări au dispute teritoriale vechi de zeci de ani.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că oficialii nu vor putea comenta raportul Kyodo înainte de luni.

Summitul NATO are loc pe 29-30 iunie în capitala spaniolă Madrid şi s-ar suprapune cu campania electorală din Japonia.

Kishida va lua o decizie finală mai târziu, ţinând cont de situaţia politică dinaintea alegerilor pentru camera superioară, au declarat pentru Kyodo sursele guvernamentale.

NATO a invitat Japonia la summit, alături de Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud, în calitate de parteneri în regiunea Asia-Pacific.

Prezenţa lui Kishida la summit ar fi salutată ca transmiterea unui mesaj puternic de solidaritate internaţională privind criza din Ucraina, au declarat sursele citate de Kyodo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO