Din 2026, mamele cu vârsta de sub 30 de ani care cresc un copil nu vor mai plăti impozit pe venitul personal, a anunţat premierul maghiar, Viktor Orban, potrivit Portfolio.
„Sperăm că se vor naşte mai mulţi copii, dar avem şi un obiectiv mai de înţeles, şi anume ca mamele cu copii să nu fie într-o situaţie financiară mai proastă decât cele care nu au copii“, a explicat Orban.
În contextul alegerilor din 2026, Orban anunţase deja luna trecută „cele mai ample reduceri de taxe din Europa“, ce vor implica dublarea scutirilor pentru familiile cu doi copii în două etape. Premierul maghiar a anunţat de asemenea o scutire pe viaţă de la plata impozitului pe venit pentru mamele cu doi şi trei copii. Mamele cu patru sau mai mulţi copii sunt deja scutite de la plaza impozitului pe venit în Ungaria.
Orban, aflat la conducerea Ungariei de 15 ani, pariază pe o generozitate fiscală în creştere pentru a-şi stăvili declinul în sondaje survenit pe fondul unei ample crize a costurilor de trai.
Inflaţia din Ungaria a accelerat şi mai mult în februarie, în februarie creşterea preţurilor de la an la an fiind de 5,6%. Experţii se aşteptaseră ca inflaţia de 5,5% din ianuarie, care a provocat o mare surpriză negativă, să scadă la 5,3%. Prin urmare, noile date au adus o altă surpriză neplăcută.
Cel mai dureros aspect este că preţurile alimentelor au continuat să crească vertiginos, cu 1,2% în doar o lună. Deşi experţii se aşteptau ca scumpirile din acest domeniu să continue, amploarea creşterilor de preţ a surprins. Inflaţia alimentară se situează acum la 7,1% în termeni anuali. În acelaşi timp, producţia de baterii pentru maşini electrice, de o importanţă majoră pentru economia maghiară, s-a prăbuşit.
Din cauza scăderii spectaculoase a acesteia şi a stagnării din aproape toate sectoarele, datele din ianuarie indică performanţe industriale foarte slabe. Deşi volumul producţiei industriale a crescut cu 0,8% în ianuarie faţă de decembrie, aceasta este doar o slabă corecţie faţă de scăderea din lunile precedente, iar tendinţa descendentă a producţiei continuă.
Producţia de echipamente electrice este într-o spirală descendentă. Producţia de baterii face parte din acest sector, iar datele detaliate privind comerţul exterior arată că acest subsector suferă cu adevărat.