Business Internaţional

Premierul Marii Britanii sugerează că planurile de a împiedica migraţia românilor şi bulgarilor ar putea să nu funcţioneze

Premierul Marii Britanii sugerează că planurile de a...

Autor: Mădălina M.

04.12.2013, 13:04 999

Premierul Marii Britanii, David Cameron spune că planurile de a reduce migraţia în Marea Britanie sub un nivel de 100.000 de persoane erau fondate pe un echilibru de tranzit în Uniunea Europeană, în prezent inexistent, acesta fiind primul semnal că obiectivul asumat de şeful guvernului de la Londra nu va fi atins, notează Financial Times.  

Premierul a declarat în cadrul unei vizite în China că promisiunea sa a venit într-un context de echilibru între migrarea în şi din Europa, fapt care ar putea să se schimbe de la 1 ianuarie 2014, când vor fi înlăturate restricţiile impuse românilor şi bulgarilor.

“Am promis că voi reduce rata migraţiei sub o sută de mii pe baza evoluţiei echilibrate a fenomenului în Europa în ultima perioadă”, spune Cameron.

Comentariul premierului reprezintă un prim semn al renunţării conservatorilor la targetul ambiţios.

Oficiul britanic pentru migraţie şi secretarul de stat Theresa May au implementat în trecut o serie de reglementări menite să reducă numărul muncitorilor, studenţilor şi al familiilor venite din afara Europei. Deşi cifrele arată că migraţia din Asia şi Statele Unite a scăzut cu 40.000, numărul imigranţilor europeni a crescut cu 16% (25.000).

Aşadar, rata migraţiei a crescut neaşteptat la 182.000 până în iunie 2013, cauzată, în parte, de un transfer al forţei de muncă din ţări afectate de recesiune precum Spania, Portugalia, Italia şi Grecia.

Totuşi, primul ministru a spus că nu va renunţa la target: “Am asistat la o scădere a migraţiei din afara Europei şi trebuie să progresăm. Aşadar, este important să continuăm”.

Secretarul de stat al Guvernului din Umbră al Marii Britanii, Yvette Cooper, spune că “David Cameron a promis să reducă migraţia la sute de mii, şi totuşi cifrele sunt în creştere”, iar asta arată discrepanţa între “retorică şi realitate”.

Mark Hilton, şeful departamentului de migraţie al companiei londoneze de lobby London First, spune că este necesar un echilibru între scăderea numărului de muncitori veniţi ca presupuşi vizitatori şi primirea în Marea Britanie a talentelor. “Targetul care vizează înlăturarea migraţiei transmite un mesaj confuz celor care vor să vină în Marea Britaniă şi să contribuie la bunăstarea economiei şi a societăţii”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO