• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Business Internaţional

Premierul olandez Mark Rutte, despre situaţia energiei din Europa: UE este în imposibilitatea opririi importurile de gaze şi petrol din Rusia

Premierul olandez Mark Rutte, despre situaţia energiei din Europa: UE este în imposibilitatea opririi importurile de gaze şi petrol din Rusia

Autor: Mediafax

09.03.2022, 18:30 216

Uniunea Europeană este în imposibilitatea de a opri în totalitate importurile de petrol şi gaze din Rusia, a declarat miercuri premierul olandez, Mark Rutte, după o întrevedere cu omologul său din Franţa, Jean Castex.

"Adevărul neconfortabil este că Uniunea Europeană nu poate opri total importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia. Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile pe care le avem din punctul de vedere al dependenţei actuale de petrolul şi gazele din Rusia", a declarat Mark Rutte, citat de CNN.

La rândul său, Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei, s-a disociat clar de hotărârea Administraţiei Joseph Biden de suspendare a importurilor de petrol, gaz şi cărbune din Rusia. "Nu sunt aceleaşi mize pentru europeni şi pentru americani. Statele Unite nu depind de importurile ruse pentru aprovizionarea sectorului energetic", a afirmat Gabriel Attal.

Ulterior, în cursul întâlnirii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Mark Rutte a cerut intensificarea cooperării între Uniunea Europeană şi de NATO în contextul invaziei militare ruse în Ucraina. "Principalul mesaj al summitului informal de la Versailles este cel al unei Uniuni Europene care face front comun în faţa agresiunii Rusiei. Avem o nouă pagină a istoriei noastre şi trebuie să colaborăm mai strâns în cadrul NATO şi Uniunii Europene pentru protejarea ţărilor noastre", a afirmat Mark Rutte, conform cotidianului Le Parisien, salutând eforturile diplomatice ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea confruntărilor militare în Ucraina.

Statele Unite au anunţat suspendarea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Preşedintele Joseph Biden a recunoscut că Statele Unite îşi permit oprirea importurilor de energie din Rusia. "Aplicăm această măsură de interzicere a importurilor înţelegând că aliaţii şi partenerii noştri din cadrul NATO s-ar putea să nu fie în poziţia de a ni se alătura. Statele Unite produc mult mai mult petrol la nivel intern decât totalul ţărilor europene. De fapt, noi suntem exportator net de energie. Deci, noi putem face acest pas, în timp ce alţii nu pot. Dar colaborăm strâns cu Europa şi cu partenerii noştri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în sensul reducerii şi a dependenţei lor de energia din Rusia", a subliniat Biden.

Comisia Europeană a propus, marţi, reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două-treimi în cursul acestui an şi eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice ruseşti înainte de 2030. Germania şi Ungaria au respins sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466