Business Internaţional

Premierul Rusiei: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol

Premierul Rusiei: Turcia apără SI deoarece unii...

Autor: Ioana Bojan

25.11.2015, 15:40 242

"Acţiunile Turciei reprezintă protecţia de facto a Statului Islamic", a declarat Medvedev, citat de Russia Today în pagina online. "Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere informaţiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci privind furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI", a adăugat premierul rus.

"Acţiunile nesăbuite şi criminale ale autorităţilor turce (...) au cauzat o escaladare periculoasă a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, care nu poate fi justificată de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat", a subliniat Medvedev.

Potrivit premierului, Rusia ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia şi interzicerea companiilor turce de pe piaţa rusă. Moscova le-a recomandat deja cetăţenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza ameninţărilor teroriste, motiv pentru care mai mulţi turoperatori şi-au retras de pe piaţă ofertele pentru Turcia.

Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un bombardier rus de tip Su-24M, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc, însă Moscova respinge acuzaţiile şi afirmă că avionul turc a trecut graniţa în cadrul atacului. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar unul dintre ei a fost împuşcat mortal de insurgenţi de la sol. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus în timpul operaţiunii de căutare a piloţilor, iar un militar rus a fost ucis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO