Business Internaţional

Premierul ungar Viktor Orban împarte bani tuturor înaintea alegerilor strânse de anul viitor

În Ungaria, preţurile carburanţilor au urcat cu 31% în octombrie în termeni anuali, contribuind la avansul inflaţiei la un record pe nouă ani.

În Ungaria, preţurile carburanţilor au urcat cu 31% în octombrie în termeni anuali, contribuind la avansul inflaţiei la un record pe nouă ani.

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2021, 00:05 230

În faţa perspectivei unor alegeri extrem de strânse în 2022, premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi copleşească electoratul cu „cadouri“. După ce majorarea salariului minim cu 20%, reduceri de taxe de aproape 2 miliarde de dolari, beneficii grase pentru familii şi bonusuri pentru pensionari, acesta a anunţat limitarea preţurilor carburanţilor şi dublarea subvenţiilor din cadrul programului „baby bonds“, obligaţiuni cu randamente ridicate pentru nou-născuţi.

Ungaria a limitat preţurile car­bu­ranţilor pe trei luni, premierul ţării încercând să tempereze temerile privitoare la preţurile energiei şi inflaţie. Preţurile vor fi limitate la 480 forinţi (1,5 dolari) pe litri din 15 noiembrie. Preţurile mediii pentru benzină au urcat la un nivel record de 507 forinţi, în timp ce cele ale motorinei au atins 513 forinţi pe litru, scrie Bloomberg.

În urma măsurii, preţul benzinei va scădea cu 5,1%, iar cel al motorinei cu 6,3%, potrivit Portfolio.

În Ungaria, preţurile car­buranţilor au urcat cu 31% în octombrie în termeni anuali, con­tribuind la avansul inflaţiei la un record pe nouă ani.

Măsura limitării preţurilor energiei îl va ajuta pe Orban să pretindă înainte de alegerile din aprilie că reduce inflaţia, susţin analiştii, potrivit Financial Times.

„Carburanţii reprezintă o parte uriaşă din mixul inflaţiei, iar această mişcare rapidă înseamnă că preţurile mai mici se vor reflecta deja în cifra privind inflaţia pe noiembrie, care poate rămâne cub 7% anual în acest fel“, arată David Nemeth, economist la K&H Bank din Ungaria.

„Apoi, din decembrie încolo măsura poate menţine un control constant asupra inflaţiei, care ajută şi politica monetară. Bineînţeles că alegerile reprezintă şi ele un factor în condiţiile în care alegătorii resimt acut creşterea preţurilor carbu­ranţilor“.

Orban a recurs la limitări ale preţurilor energiei de multă vreme.

Gospodăriile din statul membru al UE plătesc o sumă limitată pentru gaze naturale şi electricitate, iar Orban a declarat adesea că va „opri majorările de preţuri la graniţă“.

Nemeth arată însă că limitele ar putea deveni inaccesibile pentru Ungaria dacă preţurile de pe pieţe rămân ridicate pe termen mediu, dar adaugă că orice revizuire va fi probabil realizată numai după alegeri.

În urma măsurii anunţate, preţurile la pompă din Ungaria vor atinge al doilea cel mai scăzut nivel din UE după Bulgaria.

Guvernul ungar a anunţat de asemenea că va dubla subvenţia de stat din cadrul programului de obligaţiuni pentru nou-născuţi începând de anul viitor, notează Portfolio.

Familiile cu copii pot pune deoparte orice sumă lunar în cadrul programului, iar statul oferă subvenţii de 6.000 de forinţi pe an. Suma va creşte astfel la 12.000 de forinţi.

Orban, aflat la putere din 2010, se află în faţa celor mai strânse alegeri în aprilie după trei victorii consecutive, în condiţiile în care şase partide din opoziţie şi-au unit forţele împotriva administraţiei sale naţionaliste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO