Business Internaţional

Premierul Ungariei: “Sancţiunile impuse de UE ne afectează mai mult pe noi decât pe ruşi. În politică, noi numim acest lucru «să te împuşti singur în picior»”

Premierul Ungariei: “Sancţiunile impuse de UE ne...

Autor: Mădălina Bodârlău

15.08.2014, 14:57 519

Ungaria s-a alăturat Slovaciei în apelul făcut către UE de a revizui sancţiunile impuse Rusiei, susţinând că restricţiile au un impact negativ asupra celor 28 de state membre, potrivit Bloomberg.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban a spus că „face tot ce poate” să determine UE să modifice regimul de sancţiuni şi s-a adresat Rusiei cu cererea unui summit pentru a discuta despre o cooperare pe termen lung şi despre conflictul cu Ucraina care a grăbit implementarea măsurilor punitive.

„Sancţiunile impuse de Occident, care declanşează automat şi replica Rusiei, ne afectează mai mult pe noi decât pe ruşi ”, a declarat Orban. „În politică, noi numim acest lucru <<să te împuşti singur in picior>>.”

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale UE, care se întâlnesc astăzi la Brussels vor discuta situaţia din Ucraina după retorsiunea Rusiei care ar putea reduce cu 10% exporturile UE.

„Nu vrem să fim prizonieri ai conflictului dintre Rusia şi Ucraina, nu putem să renuţăm la interesele noastre în numele unui duel ” a declarat premierul slovac,  Robert Fico. Sancţiunile impuse Rusiei de către UE şi invers nu au sens „pentru niciuna dintre părţi” şi vor „conduce la o Uniune Europeană slăbită”, a mai spus Fico.

Ungaria, care se bazează pe Rusia să îi asigure 80% din cantitatea de gaze necesară, a strâns legătura economică cu Rusia în timpul mandatului lui Orban. Ungaria a obţinut un împrumut de 10 miliarde de euro din partea Rusiei pentru a finanţa extinderea principalei centrale nucleare,  Paks, sarcină care i-a revenit firmei Rosatom Corporation, companie de stat a Rusiei.

„Nu am fost niciodată de părere că sancţiunile economice ar fi eficiente ” a spus Orban. „Fac tot ce pot ca să schimb politica de sancţiuni a UE, care nu au fost suficient examinată. ”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO