Business Internaţional

Premierul Ungariei se gândeşte la reintroducerea pedepsei cu moartea

Premierul Ungariei se gândeşte la reintroducerea...

Autor: Iuliana Enache

29.04.2015, 13:51 126

Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie "să rămână pe agendă", a declarat premierul ungar, Viktor Orban, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Pecs.

Premierul a declarat că legile ungare şi pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii. "Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii", a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la stricteţea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.

Coaliţia Democratică (de stânga, aflată în opoziţie) a declarat, ca răspuns la conferinţa de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoinţă faţă de partidul radical naţionalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, a subliniat într-o declaraţie că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură ţară europeană.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câştig politic mărunt, Orban a devenit "mai Jobbik decât Jobbik" şi face declaraţii mai radicale pentru a-şi redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conştient că astfel de iniţiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecinţe internaţionale juridice neprevăzute şi ar aduce excluderea Ungariei din UE.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunţe la "jocul cinic" de a "fura ideile nebune ale Jobbik". Co-preşedintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalităţii ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creşterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este "legitimă". Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar "22.000 de forinţi" (73 de euro) este exact tipul de situaţie care te face "să te gândeşti automat că justifică pedeapsa cu moartea". O dezbatere publică este legitimă pentru că cetăţenii ungari "nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înşişi în legătură cu acest subiect", a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituţională şi nu s-a organizat un referendum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO