Business Internaţional

Presa britanică, furibundă: La Bruxelles nu sunt decât nişte idioţi, iar strategiile lor sunt tâmpite

Presa britanică, furibundă: La Bruxelles nu sunt decât nişte idioţi, iar strategiile lor sunt tâmpite

Autor: Iulian Anghel

19.02.2012, 18:21 3044

Presa din Marea Britanie îşi continuă cu şi mai multă violenţă atacurile împotriva Uniunii Europene în problema Greciei, considerând că nu mai există niciun argument pentru care Londra să susţine moneda unică, un experiment catastrofal.

Niciodată ziarele de la Londra care oricum au un pronunţat instinct de killer nu a fost mai dezlănţuită decât în ultimele zile în care soarta Greciei atârnă de un fir de păr: Nu Grecia este salvată, ci creditorii. UE distruge Grecia ca naţiune, dintr-un simplu capriciu economic şi pentru a salva o minoritate, anume reprezentanţii pieţelor.

În aceeaşi vreme, miniştriii de la Londra susţin: Grecia nu poate ieşi din zona euro, experimentul este fără ieşire.

"Nu este atât de direct să ieşi din zona euro. A fost construită fără ieşiri", susţine ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de BBC care crede că salvarea poate veni dintr-o integrare mai puternică.

Nu de aceeaşi părere este presa, care susţine: euro este un experiment eşuat.

"Premierul britanic David Cameron ar trebui să se distanţeze de UE şi să ia poziţie pentru salvarea Greciei", susţine editorialistul Peter Oborne într-o opinie în ziarul The Daily Telegraph, conservator şi, în general, antiUE.
Peter Oborne este omul care anul trecut în studioul BBC l-a numit pe un purtător de cuvânt al UE, Amadeu Altafaj-Tardio, idiot.
Ce spune acum Oborne?
" Tardio este doar vocea şi servitorul plătit al domnului Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare."

Ţinta este, aşadar, Olli Rehn, iar, după cum spune editorialistul, "idioţenia este o parte importantă a problemelor Bruxelles-ului." Iar Uniunea Europeană este un călău brutal care urăşte democraţia, urăşte identitatea naţională şi viaţa oamenilor simpli.

Rehn, mai spune Oborne, nu se gândeşte la Grecia, iar când vorbeşte despre consecinţele devastatoare ale ieşirii Greciei din zona euro, cântăreşte aceste consecinţa pentru UE, nu pentru greci. "Insensibilul" Olli Rehn şi alţi comisari de teapa lui sunt pe cale să distrugă o ţară demnă, drept urmare Londra nu mai are niciun argument pentru a susţine moneda unică sau pentru a nu se îndepărta de UE.

Nu mai puţin vehement este The Guardian care spune de-a dreptul că Europa trădează Grecia. Publicaţia susţine că ceea ce i se întâmplă Greciei contravine oricărui principiu pe baza căruia a fost construită Uniunea Europeană, iar lipsa de solidaritate este cel mai şocant dintre aspectele relevate în aceste vremuri.

The Guardian foloseşte, de asemenea, cuvinte dure: strategia ieşirii din criză este "tâmpită". Grecia va părăsi probabil zona euro, dar, oricum, grecilor nu poate să le fie mai rău decât le este acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO