• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Business Internaţional

Presa internaţională: Cum a fost prinsă Laura Codruţa Kovesi în mijlocul unei bătălii aproape imposibil de câştigat cu ”favoriţii” UE

Presa internaţională: Cum a fost prinsă Laura Codruţa Kovesi în mijlocul unei bătălii aproape imposibil de câştigat cu ”favoriţii” UE

Autor: Alex Ciutacu

26.02.2019, 17:42 49109

Pentru un procuror cu un istoric de activitate ieşit din comun în ceea ce priveşte aruncarea după gratii a politicienilor corupţi, fosta şefă a DNA din România se confruntă cu încă o problemă în plus faţă de competitorii ei: propriul guvern se opune, scrie publicaţia americană Bloomberg, despre Laura Codruţa Kovesi şi candidatura ei la funcţia de procuror şef european.

Laura Codruţa Kovesi, care a fost demisă de Partidul Social Democrat din România după ce a aruncat după gratii zeci de politicieni corupţi, va încerca astăzi la Bruxelles să convingă membrii Parlamentului European să o susţină pentru a deveni procurorul şef al Uniunii Europene, după ce guvernele blocului şi-au anunţat deja că susţin candidatul din Franţa.

În cadrul şedinţei vor fi audiaţi, pe lângă Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert şi Adres Ritter din Germania. Bohnert a primit săptămâna trecută aproape de două ori mai multe voturi de la statele membre decât Kovesi sau Ritter.

„Nu vom răspunde presiunilor guvernului României de a o respinge pe Kovesi, însă în acelaşi timp nu cred că trebuie să transformăm nominalizarea ei într-o declaraţie politică”, a declarant Sophie Veld, membru olandez al grupului liberal din parlamentul UE. „Ne uităm obiectiv la toţi cei trei candidaţi”.

O decizie finală cere un acord între guvernele din UE şi cele 28 de state membre.

Parlamentul european a criticat guvernul României pentru erodarea statului de drept şi au cerut ca mai multe funcţii de top din UE să fie ocupate de femei, ceea ce o transformă pe Kovesi într-o potenţială armă politică în contextul în care structura europeană se pregăteşte pentru alegeri la finalul lunii mai.

Publicaţia americană scrie că administraţia de la Bucureşti a urmat modelul omologilor săi din Ungaria şi Polonia şi încearcă o „reformă” a sistemului de justiţie în ciuda criticilor pe care şi le-a atras de la opoziţie şi de la oficialii UE pentru că subminează statul de drept.

Premierul Viorica Dăncilă a declarant că Kovesi nu este propunerea României pentru această funcţie.

„Sunt multe poziţii obţinute de români fără a avea susţinerea guvernului. Nu vreau să vorbesc despre acest subiect din moment ce ea nu este candidatul nominalizat de noi”, spune Dăncilă.

Guvernul încearcă să o împiedice pe Kovesi şi a deschis un caz împotriva ei în care o acuză de abuz în serviciu, luare de mită şi fals în declaraţii. În timp ce ea neagă toate acuzaţiile, Kovesi spune că acest caz îi va afecta şansele pentru poziţia de procuror şef european.

„Este evident că încearcă să mă elimine din proces, pentru a se asigura că nu obţin funcţia, pentru că eu cred că am o şansă”, spune Kovesi. „Sunt nevinovată şi voi încerca să explic asta. Voi continua pe drumul meu. Corupţia poate fi învinsă”.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803