Business Internaţional

Presa sârbă: compania de petrol şi gaze a Azerbaidjanului ar fi interesată să cumpere activele Gazprom din Serbia

Demostat.rs scrie că Azerbaidjanul are relaţii diplomatice bune cu Rusia, iar SOCAR cooperează cu companiile ruse de petrol şi gaze.

Demostat.rs scrie că Azerbaidjanul are relaţii diplomatice bune cu Rusia, iar SOCAR cooperează cu companiile ruse de petrol şi gaze.

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2022, 00:05 350

Compania naţională de petrol şi gaze naturale a Azerbaidjanului SOCAR este interesată să cumpere o participaţie care să-i ofere controlul companiei de profil din Serbia NIS, deţinută de colosul rus Gazprom, scrie website-ul sârb Demostat.rs. Potrivit acestuia, SOCAR este în contact atât cu Gazprom Neft, subsidiara prin care ruşii controlează NIS, cât şi cu guvernul sârb.

Vestea, sau zvonul, vine în condiţiile în care SUA, UE şi aliaţii lor au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina. De asemenea, SUA au renunţat la petrolul importat din Rusia, iar cele mai multe state europene caută soluţii pentru a-şi diminua la zero dependenţa de gazele naturale şi petrolul Rusiei.

Importurile europene de energie din Rusia oferă Moscovei fonduri de care aceasta are nevoie pentru a-şi finanţa bugetul erodat de sancţiuni şi efortul de război.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei, dar în ultima vreme Belgradul a încercat să contra­ba­lanseze influenţa Moscovei printr-o apropiere de Beijing. Demostat.rs scrie că în contextul izolării Rusiei, guvernul sârb are oportunitatea de a naţionaliza NIS, însă acest lucru n-ar fi în interesul Belgradului deoarece ar însemna stricarea relaţiilor cu Moscova şi riscul ca sârbii să rămână fără gazele de la Gazprom. De asemenea, Serbia poate cumpăra de la Gazprom Neft participaţia majoritară la NIS, tranzacţie pentru care ar fi nevoie de sume mari de bani pe care guvernul sârb nu şi le poate permite deoarece este în plin efort de a reduce cheltuielile.

Dacă structura proprietăţii asupra NIS ar fi să se schimbe, cea mai bună opţiune ar fi ca guvernul sârb să caute o companie străină care să cumpere participaţia majoritară de la ruşi. Iar aici ar interveni SOCAR. Demostat.rs scrie că Azerbaidjan are relaţii diplomatice bune cu Rusia, iar SOCAR cooperează cu companiile ruse de petrol şi gaze.

O preluare a NIS de către grupul azer ar „conveni“ şi ţărilor occidentale din două motive. Primul ar fi ca Vestul ar putea prezenta mutarea ca pe o victorie contra Rusiei, iar al doilea ar fi că azerii sunt în relaţii bune şi cu Washingtonul, şi cu Moscova. Însă SOCAR este întrucâtva concurentă cu Gazprom deoarece şi ea exportă gaze naturale în Balcani şi în UE şi caută să-şi majoreze cota de piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO