Business Internaţional

Presa suedeză: Guvernul vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Presa suedeză: Guvernul vrea să depună săptămâna...

Autor: Petru Mazilu

12.05.2022, 11:45 30

Guvernul Suediei intenţionează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care şi-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situaţia de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o şedinţă specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neaşteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială", atât Suedia, cât şi Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunţând la decenii de neutralitate militară.

O comisie care analizează revizuir a politicii de securitate din Suedia, care implică toate partidele politice, urmează să îşi prezinte vineri concluziile. În paralel, social-democraţii aflaţi la guvernare încă dezbat dacă să schimbe politica şi să susţină o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Tot joi, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi prim-ministrul Sanna Marin au declarat că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa militară NATO „fără întârziere", exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face acelaşi lucru.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei şi cealaltă ţară nordică care nu este membră a NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO