Business Internaţional

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite ajutor pentru IMM-uri şi reformarea pieţei energiei. Să fie prea târziu?

Preşedinta Comisiei Euro­pene, Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Euro­pene, Ursula von der Leyen

Autor: Catalina Apostoiu

15.09.2022, 00:06 187

Preşedinta Comisiei Euro­pene, Ursula von der Leyen, s-a folosit de discursul privind starea UE pentru a promite ajutor pentru companiile mici şi mijlocii, „baza puterii indus­triale a Europei“, şi a prezenta un set de propuneri pentru reformarea pieţei energiei şi pentru ieşirea din criza energetică. Aceasta a anunţat că va merge în Kiev după eveniment, un semnal clar pentru Ucraina şi Rusia.

„Trebuie să îndepărtăm obstaco­lele care ne ţin pe loc micile compa­nii. Acestea trebuie să se afle în cen­trul procesului de transformare a economiei. Aceste companii şi-au pus întotdeauna angajaţii pe primul plan, chiar şi în vremuri de criză, însă inflaţia şi nesiguranţa apasă asupra lor“, a declarat Von der Leyen.

De aceea, preşedinta Comisiei a anunţat că va fi propus un pachet de măsuri de susţinere a IMM-urilor, denumit BEFIT, ce va include un set unic de reglementări fiscale pentru afaceri în Europa.

Astfel, companiilor le va fi mai uşor să opereze în cadrul Uniunii.

De asemenea, directiva privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în relaţiile comerciale urmea­ză să fie revizuită „pentru că nu este drept ca unu din patru falimente să se datoreze plăţii cu întârziere a fac­tu­rilor fiscale. Pentru milioane de afa­ceri de familie, aceasta va fi o susţi­nere vitală în vremuri tulburi“.

Uniunea Europeană va lansa o „reformă profundă, amplă“ a pieţei electricităţii, a anunţat de asemenea Von der Leyen.

„Consumatorii ar trebui să se bucure de beneficiile regenerabilelor low-cost, aşa că trebuie să decuplăm dominaţia preţului gazelor asupra preţului electricităţii“, a declarat şefa Comisiei.

Potrivit acesteia, comisia va lucra la dezvoltarea unui benchmark mai reprezentativ pe piaţa gazelor decât actualul TTF care să reflecte trecerea de la gaze distribuite prin conducte către utilizarea sporită a gazelor naturale lichefiate. Noul benchmark va reflecta această schimbare şi va relaxa presiunile de lichiditate asupra furnizorilor de energie, notează CNBC.

Uniunea Europeană va propune măsuri de plafonare a veniturilor pro­ducătorilor de energie low-cost şi de forţare a firmelor de combustibili fosili de a-şi împărţi profiturile obţi­nute de pe urma scumpirii dramatice a energiei, a mai anunţat Von der Leyen, potrivit Reuters.

„În aceste vremuri, nu este în regulă să obţii venituri şi profituri record de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor. În aceste vremuri, profiturile trebuie împărţite şi canalizate către cei mai vulnerabili“, a declarat şefa Comisiei.

Blocul vrea să atragă peste 140 miliarde de euro de pe urma plafonării veniturilor producătorilor de energie low-cost, care să fie direcţionate către consumatori. Comisia propune de asemenea o taxă temporară asupra producătorilor de combustibili fosili.

Blocul discută de asemenea măsuri de plafonare a preţurilor energiei. Comisia a renunţat la un plan iniţial de plafonare a preţurilor gazelor ruseşti, iar ţările UE au păreri împărţite despre modul în care plafonări mai ample ale preţurilor ar putea ajuta Europa.

Ţările UE va trebui acum să negocieze propunerile Comisiei şi să se pună de acord asupra legilor finale. Diplomaţii unor state membre s-au arătat optimişti că acorduri ar putea fi încheiate în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de energie din UE din 30 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO