Business Internaţional

Presedintele bancii centrale italiene prevede un nou val de fuziuni in sectorul financiar

02.11.2006, 17:48 14

"Mai este loc si pentru alte fuziuni", afirma Mario Draghi intr-un discurs tinut cu ocazia unui eveniment al bancii ACRI la Roma. "Alte fuziuni semnificative pot avea loc in urmatoarele zile."
Bancile italiene sunt constranse sa fuzioneze, avand in vedere procesele de preluare prin care au trecut cele trei mari institutii bancare ale tarii, in urma carora trei mari competitori straini au patruns pe piata. Acest tip de tranzactii a atins in Italia o cifra record de 79 mld. dolari in anul 2006, ca urmare a plecarii fostului guvernator, Antonio Fazio, a carui politica se opunea ferm achizitiilor dinafara tarii, scrie Bloomberg.
"Aceasta consolidare va continua", declara Roberto Lottici, responsabil pentru administrarea unui fond de 600 mil. euro (761 mil. dolari) in cadrul bancii Ifigest din Milano. "Bancile straine vor avea ocazia de a patrunde pe piata financiara italiana, iar cele autohtone isi vor extinde operatiunile peste granita."
Bancile Intesa si Sanpaolo, locul doi si trei pe piata bancara a Italiei, au decis recent sa fuzioneze, devenind astfel prima institutie bancara a tarii, dupa numarul de clienti. Pe 15 octombrie, Banca Popolare Italiana a acceptat oferta de preluare in valoare de 6,1 mld. euro din partea Banca Popolare di Verona e Novara, cu scopul de a reduce costurile si de a-si mari veniturile.
Santander Central Hispano, liderul serviciilor bancare spaniole, a negat informatia cum ca ar fi interesata de achizitia bancii Capitalia, cotata pe pozitia a patra in clasamentul bancilor italiene. Discursul lui Draghi nu viza aceasta tranzactie, conform unui purtator de cuvant al bancii centrale italiene.
Draghi conduce banca centrala a Italiei spre o noua era, o era a liberalizarii pietei, dupa inlocuirea lui Fazio, cel din urma fiind acuzat in doua cazuri de blocare a ofertelor straine pentru banci italiene. Draghi, fost vicepresedinte in cadrul Goldman Sachs, a incurajat in repetate randuri aceste procese de fuziune in discursurile sale de anul acesta.
"Cu fiecare discurs tinut de Draghi, noi oportunitati si initiative apar in cadrul industriei", afirma Corrado Passera, CEO al bancii Intesa, in cadrul aceleiasi conferinte ACRI din Roma. "Sunt incurajari care chiar stimuleaza piata bancara." Banca centrala si Autoritatea Antitrust sunt cele care regularizeaza fuziunile si achizitiile bancare.
In paralel cu transformarile de pe piata bancara, si banca centrala trece la randul ei printr-un proces de restructurare, odata cu nominalizarea lui Draghi. Se pare ca strategia sa de viitor vizeaza inchiderea a trei sferturi din birouri de la 100 la 25 si disponibilizarea a 2.000 de oameni din totalul de 8.000 din prezent, conform BBC News.
Propunerea a fost imediat intampinata de revolta sindicatelor, care acuza premisa acestei strategii, si anume dorinta de restrangere a deficitului bugetar al Italiei, in loc de o imbunatatire a eficientei bancii centrale.
In schimb, Draghi pune aceste masuri pe seama "eficientizarii operatiunilor bancii centrale italiene la nivel national si international".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO