Business Internaţional

Preşedintele BCE: Există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze

Preşedintele BCE: Există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

04.04.2012, 17:18 642

Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, că există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze, în timp ce perspectiva inflaţiei, care arată că ar putea coborî sub ţinta de 2% abia anul următor, nu face necesară renunţarea la politicile monetare relaxate, potrivit Reuters.

"Perspectiva economică rămâne sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economică predomină", a declarat Draghi în deschiderea unei conferinţe de presă, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%.

Evaluarea BCE privind economia a rămas similară cu cea din luna precedentă, după câteva luni în care limbajul a devenit mai pozitiv.

Estimările privind inflaţia nu impun o renunţare la măsurile mai relaxate de politcă monetară, având în vedere starea economiei, a spus preşedintle BCE.

"Există presiuni inflaţioniste din partea preţurilor mai ridicate la petrol şi taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar aşteptările de inflaţie sunt bine ancorate pe termen mediu. Având în vedere actuala situaţie a producţiei şi şomajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discuţie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematură", a afirmat el.

Măsurile neconvenţionale ale băncii, între care şi lichidităţile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse în sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fără a menţiona când va începe retragerea acestora.

Mai mulţi guvernatori de bănci centrale din zona euro, conduşi de şeful Bundesbank, Jens Weidmann, vor pregătirea retragerii măsurilor de combatere a crizei în urma cărora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.

Grupul de bancheri condus de Germania se teme că lichidităţile foarte mari intoduse în sistemul financiar riscă amplificarea presiunilor inflaţioniste. Inflaţia din zona euro s-a redus în martie la 2,6%, peste ţinta

BCE de sub 2%, însă reluarea temerilor legate de Spania înseamnă că BCE nu-şi poate permite să semnaleze o majorare de dobândă sau retragerea măurilor de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO