Business Internaţional

„Preşedintele bogaţilor“, Macron, promite să readucă la viaţă industria franceză

Preşedintele francez Emma­nuel Macron

Preşedintele francez Emma­nuel Macron

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2017, 00:04 334
Preşedintele francez Emma­nuel Macron s-a angajat să aducă un suflu nou în industria franceză în momentul în care s-a întors la o uzină care a constituit scena unui moment crucial din campania sa prezidenţială, scrie Politico.eu.

Cu cinci luni în urmă, Macron era luat cu asalt de muncitori în grevă şi activişti ostili în timpul unei vizite la o fabrică Whirlpool din nordul Franţei care urma să fie închisă.

Acum, devenit preşedinte, Ma­cron s-a întors la fabrica Whirlpool cu un mesaj: Voi apăra muncitorii francezi, chiar dacă sunt considerat „preşedintele bogaţilor“.

Aceasta a fost prima încercare serioasă a preşedintelui de a intra în contact cu muncitorii de rând, care au susţinut-o în mare măsură pe Le Pen în alegeri, într-o regiune în care Macron şi-a petrecut o mare parte a copilăriei.

Vizita lui Macron la fabrica Whirlpool, care nu a mai fost închisă, a venit într-un moment delicat al mandatului de şase luni al preşedintelui.

După ce a introdus recent o reformă controversată în domeniul muncii, fostul bancher este acum ţinta criticilor rivalilor de extremă stânga, care-l acuză că nu face decât să-i protejeze pe cei bogaţi şi că vinde bijuteriile industriale ale Franţei.

Popularitatea acestuia a scăzut puternic de la preluarea mandatului, creşterea uşoară din această lună fiind atribuită în principal aplauzelor alegătorilor de dreapta pentru de­terminarea sa în slăbirea puterii sindicatelor. În plus, Macron asistă la primele semne de rebeliune în cadrul partidului său La Republique en Marche.

Pentru Macron, vizita de la fabrica Whirlpool a fost o acţiune de PR cu un succes aproape garantat. „Este un preşedinte care spune ce face şi face ce spune“, a declarat Ludoviz Creuse, inspector al calităţii şi membru al sindicatului CFE-CGC.

O oră mai târziu, Macron a apărut la un centru de distribuţie Amazon nou lansat cu sute de angajaţi. preşedintele a fost întâmpinat cu căldură de noii angajaţi.

Managerul fabricii a anunţat că Amazon va angaja în curând încă 1.000 de persoane pe contracte pe termen lung, o decizie pe care Macron a considerat-o drept dovadă a unei „economii noi“ de succes.

Nu toată lumea din Amiens simţea acelaşi entuziasm, însă.

Pentru Corinne Lejeune, proprietara unei cafenele, vizita lui Macron a fost doar o altă acţiune de PR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO