Business Internaţional

Preşedintele CE José Manuel Barroso a ghidat primul pas al Europei spre o uniune bancară, iar fondul de salvare al zonei euro a trecut ultimul hop, Germania

Preşedintele CE José Manuel Barroso a ghidat primul pas al Europei spre o uniune bancară, iar fondul de salvare al zonei euro a trecut ultimul hop, Germania

José Manuel Barroso preşedintele CE: „Istoria accelerează. Marii Britanii i-au trebuit 155 de ani pentru a-şi dubla PIB per capita, pentru SUA a fost nevoie de 50 de ani, iar pentru China doar 15 ani. Dar dacă te uiţi la unii dintre noii noştri membri, transformarea economică nu este mai puţin impresionantă.“ „Europa este lider mondial în sectoare cheie precum aeronautică, automobile, farma şi inginerie, cu cote de piaţă de peste o treime. Productivitatea industrială a crescut cu 35% în ultima decadă în pofida încetinirii economice.“ „O uniune politică înseamnă să facem mai mult pentru a ne îndeplini rolul global. Împărţirea suveranităţii în Europa înseamnă a fi mai suveran într-o lume globalizată. În lumea de azi, mărimea contează.“ „Realitatea este că într-o lume interconectată, statele Europei nu mai pot stăpâni cursul evenimentelor de unele singure. Acestea nu şi-au echipat Uniunea, Uniunea noastră, cu instrumentele necesare pentru a ne descurca în această nouă realitate. Suntem acum într-o tranziţie, într-un moment de răscruce. Acest moment cere decizie şi leadership.“ „Nu trebuie să lăsăm loc de îndoială despre integritatea Uniunii şi ireversabilitatea euro. Ţările mai vulnerabile nu trebuie să lase loc de îndoială despre hotărârea lor de a se reforma, despre responsabilitatea lor. Dar statele mai puternice nu trebuie să lase loc de îndoială despre determinarea lor de a rămâne împreună, despre solidaritatea lor. Nu trebuie să lăsăm loc de îndoială despre hotărârea noastră de a ne reforma, de a ne reforma împreună.“ Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.09.2012, 00:05 633

Într-un moment în care Europa măcinată de criză este criticată pentru lipsa de decizie şi de leadership, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a apărut în faţa parlamentarilor europeni ca un adevărat preşedinte al Europei, expunând după modelul preşedinţilor americani un discurs despre starea UE în care a schiţat imaginea viitorului Uniunii, o federaţie democrată de state naţionale, şi a prezentat primul pas spre realizarea unei uniuni bancare.

În Germania, printr-o decizie mult aşteptată de pieţe şi politicieni, Curtea Consti­tuţională a dat undă verde ratificării fondului perma­nent de salvare al zonei euro şi a pactului fiscal de către cea mai mare eco­nomie euro­peană, cimen­tând astfel rolul cheie pe care Berlinul îl va avea în protejarea şi viitorul zonei euro.

"Mesajul meu către voi este că Europa are nevoie de o nouă direcţie, iar această direcţie nu se poate baza pe idei vechi. Europa are nevoie de un nou mod de gândire şi putem porni de la a înceta să încercăm să răspundem la întrebările despre viitor cu uneltele tre­cutului", a spus Barroso în faţa a 754 repre­zentanţi ai Parlamentului Euro­pean.

Viitorul UE stă, în viziunea preşe-dintelui CE, într-o federaţie democrată, însă pentru aceasta trebuie modificate tratatele astfel încât uniunea monetară să se dezvolte complet. "Va trebui să mergem spre o federaţie de state naţionale. Acesta este orizontul nostru politic. Pentru crearea acestei federaţii va fi nevoie, în cele din urmă, de un nou tratat", a spus Barroso.

Mai mulţi lideri politici europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel, au cerut modificarea tratatului de la Lisabona, pas necesar pentru o integrare mai rapidă şi stabilitate mai mare în zona euro, notează Thomson Reuters.

Şeful executivului european a subliniat nevoia Europei de a finaliza construcţia pieţei unice, de a-şi reduce dependenţa energetică şi a se orienta spre energie verde, de a promova competitivitatea în sectoare precum energia, transportul şi telecomu­nicaţiile, de a sprijini educaţia, cercetarea, ştiinţa, inovaţia şi de a crea o piaţă europeană a muncii pentru a facilita accesul la locurile de muncă la nivelul UE.

Primul pas către uniunea bancară

Ţinta CE, o uniune economică şi monetară deplină, nu ar fi posibilă fără o uniune bancară, iar Comisia a făcut ieri un prim pas în atingerea acestui din urmă obiectiv propunând ca toate băncile din zona euro să fie supravegheate de Banca Centrală Europeană.

În răspunderea BCE vor intra sarcini precum autorizarea băncilor, asi­gurarea respectării cerin­ţelor de capital, gradul de îndatorare şi lichiditate şi supra­vegherea conglome­ra­telor financiare. BCE va putea lua măsuri de inter­venţie rapidă în cazul în care băncile încalcă sau riscă să încalce cerinţele obligatorii de capital, soli­citând băncilor să între­prindă acţiuni de corecţie, se arată într-un comunicat al CE.

La mecanismul de supraveghere unic realizat cu ajutorul BCE ţările UE care nu fac parte din zona euro pot să adere voluntar. "Acesta este primul pas spre o uniune bancară. Criza a arătat că, în timp ce băncile au devenit internaţionale, regle­mentările şi supravegherea au rămas la nivel naţional. Când lucrurile au început să meargă rău, nota de plată a căzut în sarcina contribua­bililor", a afirmat Barroso în sprijinirea pro­punerilor CE.

Comisia propune ca BCE să îşi asume responsabilitatea pentru băncile cu im­por­tanţă sistemică începând cu iulie 2013, urmând ca până la 1 ianuarie 2014 toate băn­cile să intre sub incidenţa mecanismului de supraveghere.

Prin uniunea bancară CE încearcă să spargă cercul vicios în care băncile lovite de criză forţează guvernele să injecteze în acestea doze masive de ajutor financiar, scrie publicaţia germană Spiegel.

Împotrivirea Berlinului

"Barroso vrea să ajungă în cărţile de istorie ale Europei", a spus un comisar euro­pean. Spiegel notează că preşedintele CE

şi-a asumat personal responsabilitatea creării unui nou sistem, luând-o din sarcina comi­sarului pentru piaţa internă Michel Barnier. Planul CE, în urma căruia contribuabilii germani din alte state vor plăti pentru problemele băncilor din zona euro, se va lovi probabil de rezistenţa Berlinului.

În spatele acestei rezistenţe stă probabil cel mai puternic grup de lobby din Germania, cel al băncilor de economii. La aceste instituţii au conturi mai mult de ju­mătate din alegătorii germani. Când Georg Fahrenschon a fost numit preşedintele Asociaţiei Germane a băncilor de economii, la ceremonie s-a grăbit să participe chiar cancelarul Merkel, care a promis, în numele guvernului federal, "o ureche ascultătoare pentru îngrijorările băncilor de economii".

"Cancelarul trebuie să fie conştient că planurile CE subminează promisiunea pe care a făcut-o în 2008 de a protaja econo­miile germanilor", a atenţionat Fahren­schon.

Pe lângă supravegherea BCE, reforma uniunii bancare include crearea unui fond de ajutor pentru băncile cu probleme şi o schemă care să protejeze depozitele clienţilor băncilor în zona euro, scrie Deutsche Welle. Toate aceste măsuri trebuie aprobate de statele UE, iar fiecare ţară va trebui să cedeze o parte din suveranitate în privinţa supravegherii bancare naţionale.

Judecătorii germani au decis că ESM este legal

Într-o decizie care a entuziasmat pieţele şi politicienii, Curtea Supremă de Justiţie din Germania a avizat participarea guvernului la fondul de salvare permanent de 500 miliarde euro al zonei euro - ESM - şi pactul de disciplină fiscală la care s-au angajat 25 de şefi de state şi de guverne din UE în prima parte a acestui an, excepţiile fiind Marea Britanie şi Cehia. În aceste condiţii, preşedintele german poate încheia procesul de ratificare, ceea ce va permite ESM să devină activ în octombrie, după trei luni de întârziere, scrie EUobserver.



Participare, dar fără cheltuială mare

Însă judecătorii germani au cerut ca participarea Germaniei la acest fond să fie de cel mult 190 miliarde euro, iar orice creştere a acestei limite să fie supusă aprobării Bundestag-ului. De asemenea, membrii parlamentul german trebuie ţinuţi informaţi despre cum sunt folosite fondurile ESM, în pofida unui acord de confi­den­ţialitate semnat de membrii boardului me­canismului, din care face parte şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble.

Preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a anunţat că va organiza prima întâlnire a consiliului de guvernatori al ESM pe 8 octombrie la Luxemburg. Germania este ultima ţară care trebuia să ratifice mecanismul pentru ca acesta să poată fi activat. Berlinul va avea, de asemenea, cea mai mare contribuţie la ESM.

Cât despre tratatul de disciplină fiscală, asupra căruia a insistat cu hotărâre Ger­mania, acesta nu-şi va putea produce efectele înainte de 1 ianuarie 2013, a mai spus Juncker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO