Business Internaţional

Preşedintele Chinei, la Davos: Nimeni nu ar ieşi câştigător dintr-un război comercial

Preşedintele Chinei, la Davos: Nimeni nu ar ieşi...

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2017, 00:03 664
Elita mondială care se reuneşte în fiecare ianuarie în staţiunea montană elveţiană Davos a aşteptat peste patru decenii ca un preşedinte chinez să-i vorbească. Iar punctul culminant al discursului rostit de conducătorul Chinei Xi Jinping, comentariu de neimaginat din partea unui astfel de lider în trecut, a fost probabil momentul în care acesta a insistat că un război comercial nu ar fi în interesul nimănui. El a criticat protecţionismul ca ase­mănându-se cu auto­izo­larea într-o cameră întu­necată, scrie The Guardian.

Potrivit liderului celei de-a doua economii ca mă­ri­me a lumii, „nu are niciun sens“ să se dea vina pe glo­ba­lizare pentru toate relele din lume, iar un război comercial nu ar avea niciun câştigător, scrie Sunday Times.

Prezenţa sa la reuniunea WEF din Davos survine în condiţiile în care China încearcă să joace un rol mai important în cadrul instituţiilor mondiale pe fondul protecţionismului în creştere din SUA şi Europa.

„Nu are sens să se dea vina pe globalizarea economică pentru problemele lumii“, a declarat Xi, spunând că procesul nu se află la originea situaţiei refugiaţilor sirieni şi nici a crizei financiare din 2008.

Globalizarea ar trebui să aibă un caracter „mai inclusiv, să fie mai sustenabilă“, a adăugat preşedintele chinez, adăugând că actualele insti­tuţii globale sunt „inadecvate“ şi ar trebui să fie mai „reprezentative“.

Globalizarea economică, cândva privită drept comoara descoperită în peşteră de Ali Baba, este acum considerată drept cutia Pandorei, a mai declarat oficialul chinez.

Restrângerea globa­liză­rii, pe fondul accelerării auto­matizării şi ascen­siunii pro­tec­ţionismului, reprezintă o pro­blemă majoră cu con­se­cinţe profunde pentru eco­nomiile emergente care şi-au bazat dezvoltarea oe expor­turi, cât şi pentru ţările mai bo­gate care speră ca „re-loca­li­zarea“ producţiei industriale va tempera nemul­ţumirea muncitorilor locali şi va reaprinde creş­terea salariilor, potrivit Reuters.

În acest context, ţările în curs de dezvoltare care nu au reuşit să profite de ultimele două decenii de integrare economică, în special cele din Africa, au pierdut probabil orice şansă.

Comerţul mondial a avansat probabil cu numai 1,7% anul trecut, rămânând în urma creşterii economice mondiale pentru prima dată în decurs de 15 ani şi doar pentru a doua oară din 1982.

Deşi există motive complexe în spatele acestei încetiniri, popularitatea în creştere a protecţionismului comercial şi anti-globalizării este greu de ignorat. Angajamentele şi planurile noului preşedinte american intră în această categorie.

Însă un factor poate şi mai puternic este tendinţa companiilor către automatizare, digitalizare, robotică şi inovaţii ca tipărirea 3-D, care subminează cel mai mare avantaj al ţărilor cu salarii scăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO