• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Preşedintele Chinei Xi Jinping vrea să discute pentru prima dată de la începutul războiului cu Volodimir Zelenski

Preşedintele Chinei Xi Jinping vrea să discute pentru prima dată de la începutul războiului cu Volodimir Zelenski

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

13.03.2023, 16:25 594

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să aibă prima discuţie de la începerea războiului din Ucraina cu omologul său Volodimir Zelenski, dar, cel mai probabil, după vizita pe care ar urma să o efectueze săptămâna viitoare în Rusia, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Conform unor oficiali care au preferat să păstreze anonimatul, Xi Jinping s-ar putea deplasa în Rusia săptămâna viitoare, pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. După vizita la Moscova, liderul chinez s-ar putea deplasa în mai multe ţări europene.

În plus, Xi Jinping intenţionează să aibă o discuţie prin videoconferinţă cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Iniţiativele reflectă intenţiile Beijingului de a se implica mai activ în eforturile diplomatice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, China şi-ar putea consolida credibilitatea ca putere globală în contextul în care săptămâna trecută a facilitat normalizarea relaţiilor între Arabia Saudită şi Iran.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881