Business Internaţional

Preşedintele chinez Xi Jinping, în discuţii cu preşedintele american Joe Biden, pledează pentru evitarea conflictelor şi confruntărilor între naţiuni

Preşedintele chinez Xi Jinping, în discuţii cu preşedintele american Joe Biden, pledează pentru evitarea conflictelor şi confruntărilor între naţiuni

Autor: Mediafax

18.03.2022, 17:24 1227

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

"Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflctele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale", i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden în videoconferinţa desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.

"În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniştită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. În calitatea de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcţia corectă relaţiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilităţi internaţionale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm", a subliniat Xi Jinping.

Potrivit agenţiei de presă Xinhua, discuţiile s-au referit la problemele de interes bilateral şi la subiecte internaţionale care generează preocupări atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China.

Potrivit oficialilor de la Washington, preşedintele Joseph Biden îi cere lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, avertizând că Beijingul se va expune unor sancţiuni dacă oferă asistenţă militară Moscovei.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

La nivel economic, Ministerul Comerţului de la Beijing a cerut vineri Washingtonului să oprească acţiunile de "obstrucţionare nejustificată" a companiilor chineze.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667