Business Internaţional

Preşedintele Comisiei Europene: Tratamentul de "ochi frumoşi" cerut de britanici ar fi pus în pericol piaţa unică

Preşedintele Comisiei Europene: Tratamentul de "ochi frumoşi" cerut de britanici ar fi pus în pericol piaţa unică

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

13.12.2011, 17:20 397

Concesiile cerute de premierul britanic David Cameron pentru protejarea sectorului financiar din Regatul Unit ar fi subminat reglementările care guvernează piaţa unică a Uniunii Europene, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în Parlamentul de la Strasbourg, relatează Financial Times.

"Marea Britanie cerea în schimbul acordului său un protocol special referitor la serviciile financiare care, aşa cum a fost prezentat, era un risc pentru integritatea pieţei interne. Acest fapt a făcut imposibil un compromis", a afirmat Barroso.

În urma refuzului Marii Britanii de a accepta modificarea tratatului UE pentru creşterea disciplinei bugetare, restul ţările membre au decis să încheie un acord interguvernamental de integrare fiscală.

Barroso a încercat să pună rezultatul summit-ului UE într-o lumină pozitivă, afirmând că este foarte mulţumit că nu au existat diviziuni mari între cele 17 ţări din zona euro şi restul de nouă state care nu fac parte din uniunea monetară.

Barroso a făcut astfel referire la dorinţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru "o Europă în două viteze", care ar fi exclus statele din afara zonei euro.

"Acesta a fost cel mai mare risc înainte de summit. Nu este un acord 17 plus, ci 27 minus", a arătat şeful Comisiei Europene.

Cameron şi-a motivat luni, în Camera Comunelor, refuzul de modificare a tratatelor europene, afirmând că a fost o decizie bună, în interesul naţional, iar Marea Britanie rămâne membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Refuzul lui Cameron de a accepta modificarea tratatului UE, în absenţa unor garanţii de protejare a centrului financiar londonez, continuă să provoace nemulţumiri în Europa.

Aceste nemulţumiri ar putea fi amplificate de refuzul Marii Britanii de a participa la finanţarea de urgenţă a FMI pentru combaterea crizei datoriilor.

Într-un comunicat al summit-ului UE de săptămâna trecută se arată cele 17 ţări din zona euro şi alte state non-euro vor analiza şi vor confirma în termen de 10 zile alocarea fondurilor suplimentare pentru FMI, sub formă de împrumuturi bilaterale.

Trezoreria britanică a anunţat că orice fel de finanţare suplimentară va fi parte a unui efort global, posibil prin intermediul G20, anul viitor, şi nu poate înlocui contribuţia proprie a zonei euro la rezolvarea crizei.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat că veto-ul britanic nu va afecta relaţiile SUA cu Marea Britanie sau cu UE.

"Îngrijorarea noastră nu este legată de poziţia Marii Britanii ci dacă deciziile luate de membrii zonei euro vor funcţiona", a spus ea.

Divergenţele cu Marea Britanie au distras atenţia de la faptul că euro, acţiunile şi obligaţiunile au scăzut puternic luni, din cauza neîncrederii în creştere în acordul liderilor UE, pieţele revenind marţi la o creştere uşoară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO