Business Internaţional

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Chestiunea graniţei irlandeze este pe primul loc în discuţiile pentru Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk:...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

08.03.2018, 19:12 69

Tusk s-a întâlnit la Dublin cu premierul irlandez Leo Varadkar, la o zi după ce Consiliul European a prezentat proiectul privind relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

"Fără progresul înregistrat în luna decembrie, cu participarea activă a premierului irlandez, trecerea la faza a doua a negocierilor nu ar fi fost posibilă. Dar trebuie să spun clar că orice pas în spate privind angajamentele asumate până acum ar genera un risc în privinţa avansării negocierilor de Brexit. Această situaţie se aplică şi pentru evitarea unei frontiere dure. Când am fost la Londra săptămâna trecută, am auzit comentarii extrem de critice din partea premierului May şi a altor oficiali în legătură cu modul în care a fost prezentat subiectul frontierei irlandeze în proiectul Acordului de Retragere", a spus Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European i-a cerut Marii Britanii să "propună o soluţie specifică şi realistă pentru a evita o frontieră dură", după ce guvernul de la Londra a respins ideea rămânerii pe Piaţa Unică şi în Uniunea Vamală după Brexit, precum şi o frontieră vamală şi de reglementare în Marea Irlandeză.

"Atât timp cât Marea Britanie nu prezintă o astfel de soluţie, este foarte dificil să ne imaginăm un progres substanţial în negocierile pentru Brexit. Dacă anumite persoane de la Londra presupun că negocierile vor viza mai întâi alte probleme, înainte de problema irlandeză, răspunsul meu este: Irlanda este pe primul loc. Luna următoare va avea loc cea de-a 20-a aniversare a Acordului din Vinerea Mare (n.a. - Acordul de pace de la Belfast), ratificat de majoritatea celor aflaţi la nord şi la sud de graniţă. Trebuie să recunoaştem decizia democratică adoptată de Marea Britanie de a părăsi UE în 2016, aşa cum trebuie să recunoaştem decizia democratică adoptată pe insula Irlanda în 1998, cu toate consecinţele acesteia. Riscul destabilizării acestui proces de pace fragil trebuie evitat cu orice preţ. Aşadar, vom avea o poziţie foarte fermă", a spus Tusk.

La 28 februarie, Comisia Europeană a publicat un proiect de acord de Brexit în care propune stabilirea unei "zone comune de reglementare" pe întreaga insulă Irlanda, fără frontiere interne, în cazul în care Londra nu găseşte soluţii pentru menţine deschisă graniţa între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Iniţiativa prevede ca "teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (...) ar urma să fie considerat ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii". Controalele vamale vor fi "efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Marea Britanie cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord".

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO