Business Internaţional

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că investigaţia din Polonia face parte dintr-o campanie de calomniere politică

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk,...

Autor: Departamentul Externe

19.04.2017, 17:31 69

"Nu am nicio îndoială că această investigaţie este parte a unei campanii de calomniere politică. Autorii acesteia nici măcar nu se ascund", a declarat Tusk.

Donald Tusk a fost audiat, miercuri, în calitate de martor într-o investigaţie împotriva unor şefi ai serviciului de contrainformaţii militare (SKW), suspectaţi că ar fi cooperat cu structuri de informaţii străine fără autorizaţia premierului, care era Donald Tusk la acea vreme.

Un fost şef al contrainformaţiilor militare poloneze a declarat în faţa procurorilor că Tusk a ştiut de cooperarea serviciilor secrete cu Rusia şi a autorizat această misiune. Procurorii se află sub controlul direct al Guvernului polonez.

Donald Tusk, în vârstă de 59 de ani, a fost premier al Poloniei şi lider al partidului Platform Civică (PO). Tusk întreţine o rivalitate cu Jaroslav Kaczynski, liderul formaţiunii tradiţionaliste şi eurosceptice numită Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflată în prezent la guvernare.

Jaroslav Kaczynski a declarat în repetate rânduri că Donald Tusk nu ar trebui să fie reales la conducerea Consiliului European, întrucât ar putea să fie pus sub acuzare în Polonia în legătură cu accidentul aviatic din 2010 de la Smolensk, care a cauzat moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski.

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a fost singurul lider european care a obiectat în privinţa prelungirii mandatului lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

Ministrul de Justiţie al Poloniei, Zbigniew Ziobro, care este în acelaşi timp şi procuror general, a declarat că unii factori de opinie din Polonia "vor să-l prezinte pe Donald Tusk drept o victimă şi un politician tratat necorespunzător".

"Donald Tusk se bucură de beneficiile cetăţeniei poloneze, dar în acelaşi timp are responsabilităţi de îndeplinit", a mai precizat Ziobro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO