Business Internaţional

Preşedintele Emanuel Macron afirmă că Europa este pregătită pentru un conflict prelungit, dar cere consolidarea apărării

Preşedintele Emanuel Macron afirmă că Europa este...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

17.02.2023, 17:39 186

Europa este pregătită pentru un conflict militar prelungit între Rusia şi Ucraina, a afirmat vineri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cerând însă investiţii pentru consolidarea apărării europene.

"În momentul de faţă, în mod clar, nu este ora dialogului. Ucraina trebuie ajutată, pentru a forţa Rusia să ajungă la masa negocierilor. Dar acum nu este momentul", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit vineri la Conferinţa pentru Securitate de la München, potrivit site-ului 20Minutes.fr şi revistei Focus.

"Noi suntem pregătiţi pentru un conflict prelungit în Ucraina. Spunând acest lucru, nu mi-l doresc. Dar, chiar dacă nu ne dorim, trebuie să fim credibili la nivel colectiv în capacitatea noastră de a rezista în acest efort", a susţinut preşedintele Franţei.

Liderul de la Paris a insistat pentru accelerarea sprijinului occidental pentru Ucraina. "Trebuie să intensificăm sprijinul", a subliniat Macron.

În acelaşi timp, Macron a pledat pentru consolidarea apărării Europei. "Dacă noi, europenii, vrem pacea, trebuie să investim din nou masiv în apărarea noastră, pentru a face faţă provocărilor", a argumentat Macron.

Preşedintele Franţei propune organizarea unei "conferinţe pe tema apărării aeriene a Europei", la care să participe numeroase state, inclusiv Germania, Italia şi Marea Britanie. Trebuie să abordăm subiectul la nivel industrial, dar şi din punct de vedere strategic şi, aş putea spune, la nivel strategic inclusiv prin componenta de disuasiune", a afirmat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

"Pacea nu poate fi un compromis dezavantajos. Trebuie să fie durabilă. Nu va fi o pace completă şi durabilă pe continentul nostru dacă nu reuşim să gestionăm problema Rusiei cu mintea clară", a subliniat Macron. "Acest război arată că nici Europa, nici ruşii nu au reuşit să depăşească în mod real Războiul Rece", a apreciat Macron, potrivit revistei Focus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO