Business Internaţional

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Rusia nu trebuie să fie umilită în ciuda greşelii istorice a lui Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Rusia nu trebuie...

Autor: Petru Mazilu

04.06.2022, 15:03 188

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluţie diplomatică. Macron crede că Franţa va juca un rol de mediator pentru a pune capăt conflictului, anunţă Reuters.

Emmanuel Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina. Poziţia sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri din Europa, deoarece aceştia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieşire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că este rolul Franţei să fie o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu acordat unor ziare regionale.

Macron a vorbit cu Putin în mod regulat de la începutul războiului, ca parte a eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe o negociere credibilă între Kiev şi Moscova.

„Cred, şi i-am spus, că face o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a spus Macron.

Franţa a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar şi financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi un sprijin politic simbolic, la fel ca alţi lideri UE, lucru.

Parisul trimite arme ofensive, inclusiv tunuri obuziere Cezar luate din stocurile armatei franceze. Macron a declarat că le-a cerut producătorilor de arme să accelereze producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO