Business Internaţional

Preşedintele francez, tentat să reducă impozitele înainte de prezidenţiale

Francois Hollande, preşedintele Franţei

Francois Hollande, preşedintele Franţei

Autor: CătăIina Apostoiu

04.05.2016, 00:02 239
O nouă reducere de impozite pentru gospodării? Tentaţia este mare înaintea ale­gerilor prezidenţiale din 2017, iar gu­vernul francez ar putea îmbrăţişa ideea. Potrivit Les Echos, preşedintele fran­cez François Hollande susţine deja ideea unor noi reduceri de impozite pentru gospodării, după scăderile din 2014, 2015 şi 2016. Chiar dacă acest sti­mulent fiscal nu ar deveni vizibil mai devreme de august 2017, executivul francez vede în această măsură un mijloc de a întări ideea că „economia merge mai bine“ şi de a redistribui fructele creşterii.

Totuşi, „amploarea măsurii va de­pinde de spaţiul de manevră. Există în acelaşi timp noi cheltuieli cărora trebuie să li se facă faţă“, se arată într-o decla­ra­ţie la nivel înalt. Soliditatea creşterii din primul trimestru al acestui an este în­curajatoare, însă totul va depinde de ni­ve­lul creşterii din cel de-al doilea tri­mestru, care va fi cunoscut în luna iulie.

În această perioadă guvernul va avea de asemenea o imagine mai clară asupra execuţiei bugetare pe 2016.

Francois Hollande pare însă să susţină cu fermitate principiul unui gest fiscal.

Acesta se va lovi însă de obiecţiile ministerului francez de finanţe, care se concentrează pe necesitatea de a duce la îndeplinire pactul de responsabilitate. Nici nu se pune problema restrângerii pactului dedicat companiilor, chiar dacă presiunea parlamentarilor pentru redistribuirea unei părţi a acestuia către gospodării riscă să fie foarte puternică. Şi nici a devierii de la traiectoria bugetară, în condiţiile în care Franţa a recâştigat cu greu încrederea autorităţilor de la Bruxelles.

Având în vedere cheltuielile noi de 4 miliarde de euro anunţate de la începutul anului, traiectoria bugetară nu va fi uşor de menţinut. La acestea se adaugă riscul unui derapaj al cheltuielilor legate de prima de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO