Business Internaţional

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron, la Praga: Liderii Uniunii Europene au decis elaborarea unor mecanisme UE de solidaritate în domeniul energiei

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron, la Praga: Liderii...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

07.10.2022, 19:19 127

Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au decis vineri, la reuniunea informală de la Praga, să implementeze "mecanisme de solidaritate financiară la nivel european" pentru a permite reducerea preţurilor la energie, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Liderii UE au decis "implementarea unor mecanisme de solidaritate finaciară la nivel european" pentru a face faţă tarifelor mari la energie asociate crizei războiului din Ucraina, a declarat Emmanuel Macron, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, desfăşurată la Praga.

Comisia Europeană "va lucra şi va lua decizii foarte concrete în următoarele zile şi în următoarele săptămâni", până la summitul oficial al Consiliului European din 20-21 octombrie, a precizat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Ceea ce am decis este rezultatul unei solidarităţi şi unităţi veritabile. Ca să fiu foarte clar: trebuie să reacţionăm în mod unitar pentru a transmite acelaşi mesaj în sensul reducerii preţurilor la gaz şi la electricitate, va fi un mecanism complementar, vrem să aplicăm rapid mecanisme de solidaritate financiară europeană. Această solidaritate, atinsă prin consens, a fost destul de amplă; nu vor fi mecanisme de subvenţionare, ci mecanisme de garanţii sau de creditare care să corespundă mecanismelor pe care le-am decis în momentul crizei COVID-19, care să permită reducerea presiunilor asupra statelor membre, fragile din punct de vedere financiar, dar şi să evităm fragmentarea Europei în contextul presiunilor (...)", a precizat Emmanuel Macron, în conferinţa de presă transmisă de postul BFMTV.

În cursul summitului de la Praga, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, criticase planul Germaniei privind compensarea prin subvenţii de 200 de miliarde de euro a preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, reproşaseră lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles. Ursula von der Leyen a afirmat la reuniune că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a argumentat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel. Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa "menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale".

Guvernul Olaf Scholz a anunţat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie, în acest sens urmând să fie alocată suma de 200 de miliarde de euro. Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei, şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au criticat, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, planul Berlinului de compensare a tarifelor la energie, afirmând că generează "semne de întrebare". "Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar", au afirmat cei doi oficiali UE, indicând riscuri privind perturbarea sistemului concurenţial comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO