• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Business Internaţional

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron va fi reînvestit în funcţie sâmbătă. Valérie Rabault refuză funcţia de premier al Franţei

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron va fi reînvestit în funcţie sâmbătă. Valérie Rabault refuză funcţia de premier al Franţei

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

03.05.2022, 18:05 152

Noul mandat de preşedinte al lui Emmanuel Macron va începe sâmbătă, prin ceremonia depunerii jurământului, afirmă oficiali politici de la Paris, în timp ce Valérie Rabault, liderul grupului socialist din Adunarea Naţională, a refuzat postul de prim-ministru.

Ceremonia de reînvestire în funcţie a preşedintelui Emmanuel Macron, reales pe 24 aprilie, este programată sâmbătă, 7 mai, conform unor oficiali politici de la Paris citaţi de postul RTL. Paltul Élysée a confirmat informaţia, potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei este în ultima etapă a pregătirilor remanierii guvernamentale. I-a propus funcţia de prim-ministru Valériei Rabault, liderul grupului Partidului Socialist (centru-stânga) din Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, dar aceasta a refuzat, au declarat surse citat de postul BFMTV.

În schimb, Palatul Élysée susţine că preşedintele Emmanuel Macron "nu a propus nimănui postul de prim-ministru, întrucât există deja un premier care se bucură de încrederea totală".

Însă deputata Valérie Rabault a confirmat pentru cotidianul Le Figaro că a refuzat o propunere de prim-ministru. "Eu rămân fidelă convingerilor mele, chiar dacă am înţeles că linia politică pe care o promovăm, cea a social-democraţiei, nu mai este majoritară în ţară", a subliniat marţi Valérie Rabault. Înaintea scrutinului prezidenţial, Valérie Rabault declarase că nu va accepta funcţia de prim-ministru al Franţei deoarece consideră politicile lui Emmanuel Macron ca fiind ancorate prea mult în doctrina de dreapta.

Emmanuel Macron a sugerat săptămâna trecută că intenţionează să îl schimbe pe premierul Jean Castex, precizând că, în al doilea mandat, vrea un prim-ministru ataşat problemelor sociale şi ecologice. În cursul unei deplasări în localitatea Cergy (departamentul Val d'Oise), Emmanuel Macron a fost întrebat de jurnalişti dacă preferă o personalitate de stânga pentru postul de prim-ministru. "Eu cred în depăşirea culoarului politic, culoarul politic nu exprimă totul", a afirmat Emmanuel Macron.

Premierul Jean Castex, "care vine din dreapta scenei politice, a aplicat cele mai ample politici sociale din ultimele decenii. Voi numi un prim-ministru ataşat chestiunii sociale, problemelor ecologice şi producţiei", a subliniat preşedintele Franţei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954