Business Internaţional

Preşedintele grupului Samsung a murit. Cine a fost Lee Kun-Hee, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii

Preşedintele grupului Samsung a murit. Cine a fost Lee...

Autor: Alexamdru Gologan

25.10.2020, 16:32 1043

Preşedintele grupului Samsung, Lee Kun-hee, cel care a transformat afacerea tatălul său într-o putere tehnologică mondială, a murit la vârsta de 78 de ani.

Compania Samsung a emis un comunicat prin care anunţă că preşedintele companiei, Lee Kun-hee, a murit alături de membrii familiei sale. Alături în ultimele momente, i-a fost şi şi preşedintele de facto al companiei, fiul său, Lee Jae-yong.

Lee Kun-Hee a fost mai mult internat în ultimii ani din cauza afecţiunilor de care suferea, iar fiul său s-a ocupat de afacerile companiei, relatează New York Post.

„Toţi cei de la Samsung îi vom preţui memoria şi suntem recunoscători pentru călătoria pe care am împărtăşit-o alături de el”, se arată în comunicat.

Născut pe 9 ianuarie 1942, în Uiyreong, Coreea de Sud, Lee Kun-Hee, a fost al treilea fiu al fondatorului grupului Samsung, Lee Byung-Chull, fiul unui bogat latifundiar care a fondat o companie comercială modestă, în urmă cu aproape 80 de ani. De la o afacere locală, el a reuşit să construiască un imperiu mondial. Grupul Samsung cuprinde de la modă, parcuri tematice şi asigurări la materiale avansate, servicii IT şi smartphone-uri şi televizoare.

Lee Kun- Hee a devenit preşedintele Samsung Group în perioada 1987-2008 şi în anul 2010. El a lucrat pentru Samsung aproape toată viaţa. El nu a fost ocolit nici de acuzaţii de corupţie şi a demisionat în aprilie 2008, ca urmare a unui scandal cu fonduri obscure pentru Samsung, dar a revenit pe 24 martie 2010.

La începutul anilor 1990, Lee a constatat că grupul producea cantităţi imense de produse de slabă calitate şi a hotărât să iniţieze o reformă. Şi-a propus să transforme compania într‑una internaţională şi, pentru a realiza acest lucru, a adus în companie angajaţi străini pe măsură ce a renunţat la o parte din cei locali. În 2008, Lee a fost acuzat de dare de mită unor procurori, judecători şi figuri politice din Coreea de Sud şi a fost găsit vinovat de evaziune fiscală.

Procurorii au cerut să fie pedepsit cu şapte ani de închisoare şi cu plata unei amenzi de peste 300 de milioane de dolari; tribunalul a stabilit însă o amendă de 98 de milioane de dolari şi l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak l-a iertat pe Lee astfel încât acesta să rămână activ în Comitetul Olimpic Internaţional. După ce demisionase în aprilie 2008, Lee a anunţat întoarcerea sa ca preşedinte al companiei în martie 2010. Potrivit interviurilor acordate în presa internaţională, unul dintre principalele sale obiective este atragerea talentelor internaţionale în companiei, astfel încât să se asigure că grupul îşi va menţine poziţia de top la nivel mondial.

Principalele subsidiare ale companiei sunt Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries (companie constructoare de nave - n.r.), Samsung Engineering, compania de construcţii Samsung C&T şi producătorul de tehnologie a armelor şi optoelectronice Samsung Techwin.  Grupul avea venituri de 305 miliarde de dolari în 2014, iar averea lui Lee Kun-hee este estimată la 10,8 miliarde de dolari, potrivit presei internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO