• Leu / EUR4.9677
  • Leu / GBP5.7949
  • Leu / USD4.6059
Business Internaţional

Preşedintele Hollande: Suntem într-o criză de supraproducţie în agricultură; să consumăm produse din Franţa

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii

Autor: Roxana Maciuca

29.02.2016, 00:05 1065

Preşedintele francez François Hollande (foto) a fost huiduit sâmbătă de agricultori, care i-au solicitat demisia cu ocazia inaugurării Salonului Internaţional de Agricultură de la Paris, pe fondul crizei din domeniul agricol, relatează publicaţia Le Figaro.

„Dacă am venit la salon, nu am făcut-o doar pentru a consuma produsele expuse sau pentru a face un tur, ci tocmai pentru că înţeleg aceste plângeri“, a declarat şeful statului francez prezent sâmbătă-dimineaţă la Salonul de Agricultură din Paris.

Agricultorii, dintre care unii purtau tricouri cu mesaje precum „Sunt agricultor şi voi muri aşa“, l-au huiduit pe Hollande şi au scandat „Demisia!“ la o oră după ce preşedintele francez a ajuns la Salonul de Agricultură, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

„Am venit la salon pentru că înţeleg această proclamaţie. Agricultorii îşi doresc un viitor. Eu am venit pentru a face ceva în această privinţă“, le-a declarat Hollande agricultorilor. „Această criză are un nume; se numeşte suprapro­duc­ţie“, a subliniat preşedintele francez care a lansat un apel cetăţenilor în rezolvarea acestei crize prin consumarea produselor autoh­tone. „Trebuie să cumpărăm produsele care sunt fabricate în Franţa“, a solicitat Hollande, anunţându-şi inten­ţia de a face presiuni asupra marilor producători şi de a revizui legislaţia modernizării economiei.

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii din partea Chinei şi a embargoului rus, printre altele.

În cadrul evenimentului inaugural, protestatarii au demontat standul Ministerului francez de Agricultură, iar forţele de ordine au intervenit pentru a linişti manifestanţii. Cinci persoane au fost reţinute.

Este cea mai scurtă vizită a lui Hollande din 2013, de la inaugurarea Salonului de Agricultură aflat la a 53-a ediţie, după ce anul trecut a petrecut opt ore la evenimentele din cadrul salonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9677
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9679
Azi: 4.6059
Diferență: -0,1756
Ieri: 4.6140
Azi: 5.7949
Diferență: -0,1379
Ieri: 5.8029
Azi: 5.2613
Diferență: -0,2956
Ieri: 5.2769