Business Internaţional

Preşedintele Hollande: Suntem într-o criză de supraproducţie în agricultură; să consumăm produse din Franţa

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii

Autor: Roxana Maciuca

29.02.2016, 00:05 1065

Preşedintele francez François Hollande (foto) a fost huiduit sâmbătă de agricultori, care i-au solicitat demisia cu ocazia inaugurării Salonului Internaţional de Agricultură de la Paris, pe fondul crizei din domeniul agricol, relatează publicaţia Le Figaro.

„Dacă am venit la salon, nu am făcut-o doar pentru a consuma produsele expuse sau pentru a face un tur, ci tocmai pentru că înţeleg aceste plângeri“, a declarat şeful statului francez prezent sâmbătă-dimineaţă la Salonul de Agricultură din Paris.

Agricultorii, dintre care unii purtau tricouri cu mesaje precum „Sunt agricultor şi voi muri aşa“, l-au huiduit pe Hollande şi au scandat „Demisia!“ la o oră după ce preşedintele francez a ajuns la Salonul de Agricultură, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

„Am venit la salon pentru că înţeleg această proclamaţie. Agricultorii îşi doresc un viitor. Eu am venit pentru a face ceva în această privinţă“, le-a declarat Hollande agricultorilor. „Această criză are un nume; se numeşte suprapro­duc­ţie“, a subliniat preşedintele francez care a lansat un apel cetăţenilor în rezolvarea acestei crize prin consumarea produselor autoh­tone. „Trebuie să cumpărăm produsele care sunt fabricate în Franţa“, a solicitat Hollande, anunţându-şi inten­ţia de a face presiuni asupra marilor producători şi de a revizui legislaţia modernizării economiei.

Cei mai afectaţi agricultori de actuala criză din domeniu sunt crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte ca urmare a scăderii cererii din partea Chinei şi a embargoului rus, printre altele.

În cadrul evenimentului inaugural, protestatarii au demontat standul Ministerului francez de Agricultură, iar forţele de ordine au intervenit pentru a linişti manifestanţii. Cinci persoane au fost reţinute.

Este cea mai scurtă vizită a lui Hollande din 2013, de la inaugurarea Salonului de Agricultură aflat la a 53-a ediţie, după ce anul trecut a petrecut opt ore la evenimentele din cadrul salonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24