• Leu / EUR4.9459
  • Leu / GBP5.7464
  • Leu / USD4.6730
Business Internaţional

Preşedintele Italiei ar putea da o lovitură de teatru în comedia alegerilor parlamentare: vrea un nou guvern tehnocrat

Preşedintele Italiei ar putea da o lovitură de teatru în comedia alegerilor parlamentare: vrea un nou guvern tehnocrat

Beppe Grillo, liderul Mişcării de 5 Stele, vrea organizarea unui referendum pe internet privind viitorul Italiei în zona euro. Formaţiunea sa a primit 25% din voturi şi a ajuns cel mai popular partid politic

Autor: Ioana Nita

05.03.2013, 00:03 988

Preşedintele Italiei, Giorgio Napo­litano, ia în considerare formarea unui nou guvern tehnocrat pentru a pune capăt incertitudinii politice şi pentru a calma pieţele, în condiţiile în care principalele partide ale ţării nu au reuşit să ajungă la un acord după alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii trecute, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Oficialii italieni au spus că guvernatorul băncii centrale a Italiei, Ignazio Visco, este principalul candidat pentru funcţia de premier, cu toate că numirea unui nou premier tehnocrat după plecarea lui Mario Monti ar putea fi văzut ca un truc elitist. Însă este incert dacă democraţii din camera deputaţilor vor sprijini această idee.

Celelalte două nume vehiculate pentru conducerea unui nou guvern sunt Giuliano Amato, fost premier de centru-dreapta, şi Matteo Renzi, primarul democrat al oraşului Florenţa, notează Financial Times.

Un nou guvern tehnocrat ar avea aceeaşi soartă ca acela al lui Monti. Aproximativ 57% din alegători au votat grupările politice care au promis că nu vor implementa măsurile de austeritate impuse de UE şi la care s-a angajat Monti.

Stefano Fassina, economistul-şef al Partidului Democrat, a declarat că partidul său se opune vehement formării unui guvern tehnocrat, insistând că rezultatele alegerilor trebuie respectate. El a atras atenţia că 90% din populaţia ţării a respins agenda lui Mario Monti şi a avertizat că ar fi o greşeală încercarea de a forţa implementarea aceloraşi măsuri pentru a doua oară.

Actorul de comedie şi bloggerul italian Beppe Grillo a declarat din nou că va „dărâma vechiul sistem“ şi a respins posibilitatea formării unui guvern tehnocrat.

„Repet pentru a nu ştiu câta oară, Mişcarea de 5 Stele nu va sprijini niciun guvern“, a spus Grillo, care nu poate intra în parlament din cauza unei condamnări pentru omucidere într-un accident rutier din 1981.

El a susţinut din nou că va organiza un referendum pe internet privind viitorul ţării în zona euro şi a promis că va răscumpăra obligaţiunile italiene de 600 miliarde euro deţinute de străini dacă formaţiunea sa politică câştigă puterea.

Mişcarea de 5 Stele a obţinut 25% din voturi la alegerile din 24-25 februarie, ajungând astfel cel mai puternic partid din Italia.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9459
Diferență: -0,0243
Ieri: 4.9471
Azi: 4.6730
Diferență: -0,3731
Ieri: 4.6905
Azi: 5.7464
Diferență: -0,4073
Ieri: 5.7699
Azi: 4.8803
Diferență: -0,3492
Ieri: 4.8974